BiH
21

Vijeće ministara imenovalo Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijećeministara BiH imenovao je Osmana Mehmedagića za generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Trifka Buhu za zamjenika generalnog direktora i Damira Bevandu za glavnog inspektora ove službe.

U saopštenju Savjeta ministrara BiH napominje se da su imenovanja izvršena nakon što je Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH dala mišljenje da su ispoštovani zakonski uslovi u predlaganju novog rukovodstva.

Vijeće ministara BiH imenovao je Edina Dilberovića za direktora Direkcije za evropske integracije /DEI/ BiH kao najboljeg s rang-liste uspješnih kandidata, koju je predložila Agencija za državnu službu BiH, nakon završenog javnog konkursa.

Vijeće ministara BiH razriješilo je Nevenku Savić s dužnosti direktora DEI-a.

Na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH imenovao je dosadašnjeg direktora Huseina Nanića za vršioca dužnosti direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, do imenovanja novog direktora ove agencije.

Ministarstvo civilnih poslova BiH zaduženo je da, u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Savjeta ministara i drugim imenovanjima BiH, sprovede konkursnu proceduru za izbor i imenovanje direktora ove agencije, jer je dosadašnjem direktoru istekao mandat.

Vijeće ministara BiH imenovao je ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, te ministra civilnih poslova Adila Osmanovića u Zajednički upravni odbor UN za stratešku koordinaciju i praćenje provođenja UN Programa za period 2015-2019. godina.

Na ovaj način ispunjeni su uslovi za formiranje ovog upravnog odbora, nakon što su vlade Republike Srpske i Federacije BiH imenovale svoje predstavnike.

Zajednički upravni odbor je strateško, a ne tehničko tijelo zbog čega su i izvršena imenovanja na ministarskom nivou.

Njegovo formiranje proisteklo je iz dokumenta Zajednički program i budžetski okvir UN za BiH za period 2015-2019. godina, Okvir razvojne pomoći UN, koji je Vijeće ministara BiH usvojilo sredinom maja.