BiH
11

Vijeće ministara BiH prihvatilo adaptaciju SSP-a, na potezu Predsjedništvo BiH

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/ Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/ Klix.ba
Vijeće ministara BiH usvojilo je izvještaj koji je podnio Hamdo Tinjak, šef pregovaračkog tima BiH o završetku pregovora u vezi adaptacije SSP-a sa pratećim zaključcima i narednim koracima. Izvještaj je upućen Predsjedništvu BiH u procedure daljeg odlučivanja i odobravanja, potvrđeno je iz Vijeća ministara BiH.

Nakon što sporazum o adaptaciji SSP-a prihvati i Predsjedništvo BiH pristupit će se formalnom potpisivanju. Član Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je ranije za Klix.ba da je Predsjedništvo spremno održati hitnu telefonsku sjednicu kako bi ubrzali cijeli proces.

Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o tradicionalnoj trgovini ključna je za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

BiH je ranije pristajala na adaptaciju trgovinskog dijela SSP-a po principu tradicionalne trgovine, smatrajući da to neće naštetiti ekonomiji BiH i tražeći tehničku adaptaciju, a sve to trebalo je uraditi nakon što je Hrvatska postala članica EU.

Tehnička adaptacija je podrazumijevala samo dodavanje Hrvatske kao nove članice EU u Sporazum i nastavak trgovine po istim uvjetima koje su imale ostale članice EU do sada, ali EU nije prihvatila taj zahtjev BiH.

Tradicionalna trgovina podrazumijeva uvođenje kvota za bescarinski uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Evropske unije u BiH, koji su do sada bili opterećeni carinom, a koje je tri godine prije ulaska u EU Hrvatska uvozila u BiH i to u obimu koji je prosjek uvoza u te tri godine. U ovom slučaju uzima se period od 2008. do 2011. godine.