BiH
737

Vijeće ministara BiH odobrilo 300 miliona KM za helikoptere Oružanih snaga BiH

SRNA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Vijeće ministara BiH donijelo je danas odluku o odobravanju 300 miliona KM vrijednog višegodišnjeg projekta "Osiguranje i unapređenje operativnosti helikoptera Oružanih snaga (OS) BiH 2016-2025" kojim je predviđena kupovina "l2" novih helikoptera, generalni remont i održavanje rentabilnih helikoptera.

Donesena je i odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta "Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga BiH 2016–2018." vrijednog 21,211 miliona KM, kojim je planirana kupovina 191 motornog vozila.

U saopćenju iz Vijeća ministara BiH navodi se da je odobren višegodišnji projekat vrijedan 7.828.200 "Školovanje oficira vojno evidencione specijalnosti avijacija 2016–2024" kojim je predviđeno školovanje 39 mladih pilota u početnom činu oficira OS BiH, s obzirom na to da je analiza pokazala vrlo nepovoljnu starosnu strukturu, gdje je prosječna starost pilota 42 godine.

"Gotovo sav trenutni pilotski sastav će procesom penzionisanja napustiti OS BiH u narednih 10 godina. Pošto OS BiH nemaju uspostavljen centar za obuku kadrova vazduhoplovnih specijalnosti, ovaj kadar obučava se putem saradnje sa partnerskim zemljama", navedeno je u saopćenju.

Donesena je i odluka o višegodišnjem projektu vrijednom 8.819.275 KM koji se odnosi na nabavku opreme za izvršenje zadatka pomoći civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe sa periodom realizacije 2016–2020. godina.

Projektom je planirana nabavka specifične opreme za suprotstavljanje prirodnim i drugim nesrećama, uključujući opremu za spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara, pomoćne opreme, standardne inžinjerske opreme, kao i standardne intendantske HTZ i medicinske opreme u toku izvođenja spasilačkih operacija.

Sredstva za finansiranje višegodišnjih projekata i dinamika finansiranja biće regulisani posebnim odlukama Vijeća ministara BiH kroz budžetske procedure, a prema izvorima finansiranja.

Ovi višegodišnji projekti, sa pratećim informacijama, odobreni su s ciljem održavanja minimuma operativnih spremnosti i sposobnosti Oružanih snaga BiH, smanjenja rizika prilikom vršenja izuzetno kompleksnih zadataka na terenu, osposobljavanja i djelovanja u široj društvenoj zajednici.