BiH
0

Vijeće ministara BiH: Iduće godine rezultati popisa stanovništva u BiH

SRNA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Naredne godine počet će objavljivanje rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, navodi se Informaciji Agencije za statistiku BiH, koju je danas usvojilo Vijeće ministara BiH.

U Informaciji se navodi da se sve aktivnosti na obradi popisnih materijala odvijaju prema planu Vijeća ministara.

Iz Vijeća ministara BiH podsjećaju da je popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine izvršen na ukupno 24.319 popisnih krugova na teritoriji BiH.

Obrada podataka je počela 27. januara, a do 1. oktobra u cijelosti je završena ručna priprema materijala, skenirano je 90 posto od ukupnog broja popisnih krugova, za 85 posto materijala završeno je optičko prepoznavanje sadržaja popisnica i unos u bazu podataka, a šifrirano je 60 posto od ukupnog broja tekstualnih odgovora.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je izvještaje o radu Operativne radne grupe za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u BiH za prvih šest mjeseci ove godine.

Prema tom dokumentu, ukupno je pronađeno 2.928 komada dobrovoljno predatog i oduzetog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Od toga, 1.492 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava dobrovoljno je predato i pronađeno, dok je prema kantonalnom zakonodavstvu oduzeto 76 komada oružja, po zakonodavstvu entiteta i Brčko distrikta oduzeto je 617, a po zakonodavstvu BiH oduzeto je 270 komada oružja.

Po osnovu prekršaja oduzeta su 473 komada oružja, a nadležnim tužilaštvima u BiH podneseno je 270 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, a prijavljeno je 279 lica.

Vijeće ministara BiH usvojio je i Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o izvršenju godišnjeg programa za zaštitu potrošača BiH za 2013. godinu, koje sadrži aktivnosti 20 institucija zaduženih za zaštitu potrošača u BiH.

Značajan napredak u zaštiti potrošača tokom prošle godine ostvaren je u donošenju propisa u sektorima veterinarstva, fitosanitarne zaštite, hrane, lijekova i medicinskih sredstava, te telekomunikacija.

Pomak je ostvaren i u segmentu izdavanja više publikacija fokusiranih na oblast hrane, sigurnost proizvoda, intelektualno vlasništvo i standardizaciju.

Nastavljeno je i finansiranje udruženja za zaštitu potrošača iz entitetskih i budžeta Brčko distrikta BiH.

U idućem periodu fokus aktivnosti biće na prilagođavanju propisa BiH zakonodavstvu EU u oblasti zaštite potrošača.

Konstatovano je da je Vijeće ministara BiH realizovao 90 posto zaključaka donesenih od 1. januara do 30. septembra ove godine.

U Pregledu realizacije zaključaka Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, navodi se da je Vijeće ministara u tom periodu realizovao 368 zaključaka, od ukupno zacrtanih 407 zaključaka, dok 39 zaključaka nije realizovano.

S tim u vezi, zadužena su ministarstva i druge institucije koje nisu u cijelosti realizovale zaključke Vijeća ministara da ih bez odlaganja provedu, a da za zaključke čija realizacija zahtijeva duži vremenski period ili saradnju s drugim institucijama ubrzaju aktivnosti na njihovoj realizaciji.

Zaključeno je da realizacija zaključaka i ubuduće treba da bude prioritet svih ministarstava i drugih institucija BiH.