Dan osoba s Downovim sindromom
0

Vesela i razigrana djeca su crtala, svirala, pjevala, plesala...

Piše: N. Grabovica
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Više od 200 mališana, ali i onih malo starijih, danas je kroz igru i razne radionice u sarajevskom Domu mladih obilježilo Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.

Vesela i razigrana djeca su crtala, svirala, pjevala, plesala i vježbala matematiku, a sve s ciljem da pokažu kako treba izgledati inkluzija u školama i obdaništima, odnosno da osobe s Downovim sindromom uključe u svoje svakodnevne aktivnosti.

Maida Agić, glasnogovornica Udruženja Život s Downovim sindromom, je za Sarajevo-x.com kazala kako već šestu godinu obilježavaju ovaj dan, a ove godine su to uradili na jedinstven način, organiziranjem Sajma ideja inkluzije.

"Inkluzija je najhumaniji način obrazovanja, to je ustvari škola otvorena za sve, čak i za djecu sa poteškoćama u razvoju. Danas su nam učitelji, nastavnici i odgajatelji pokazali kako oni učestvuju u procesu inkluzije, koji su to načini učenja matematike, učenja kroz likovni i muzički izraz...", istakla je Agić.

Na današnjoj manifestaciji je organizirano i malo takmičenje, gdje su se dvije grupe učenika natjecale u tome ko će brže sastaviti slagalicu. Cilj, dodala je Agić, nije bio promoviranje takmičarskog duha, nego podrška, grupa koja prije završi je trebala pomoći drugoj grupi u slaganju.

Osim toga, učenici različitih plesnih, dramskih, baletskih i drugih sekcija su pokazali svoje znanje, a druženje je trajalo skoro cijeli dan.