BiH
183

Veliki broj zastrašujućih klizišta u Zavidovićima, mještani Kazića evakuirani

Klix.ba
Nakon poplava Zavidovići imaju veliki problem sa klizišta kojih ima veliki broj i ugrožavaju stambene objekte i stanovništvo.

Kako nam je rečeno u Štabu civilne zaštite Zavidovići, klizišta su duga i po 500 metara, te se pokreću brda i dijelovi planina.

"U Kazićima je bilo najkritičnije. S jedne strane s u bili odsječeni zbog vode, s druge dvije zbog klizišta. Velike količine blata i zemlje se kreće. Srećom, nije bilo nastradalih. Samo je jedan kuća nageta. Svi su evakuirani, oko 70-ak kuća. Strašno je, jer gdje god pogledate ima aktivirano klizište", rekao nam je dežurni operativni Štaba.

Ekipe GSS-a satima su se mehanizacijom probijali do Kazića. U toku je evakuacija dvije bolesne osobe. Ističu kako je stanje alarmantno, zvukovi zastrašujući, ali da se sve lokacije posmatraju. Oni koji se ne osjećaju sigurno, imaju osigurano mjesto u I i II osnovnoj školi gdje je napravljeno prihvatilište.

"Do sada je stiglo 10 osoba, od kojih sedmero djece iz mjesta Stipovići. To su ljudi dobrog srca koji su nam jučer pomagali praveći hljeb za stanovnike poplavljenih Zavidovića, a već danas su unesrećeni klizištima", rekao je dežurni operativni.

Sutra će se oko 200 volontera iz Zavidovića organizovati i krenuti sa čišćenjem mjesta kako bi se polako stanje normalizovalo.