BiH
101

Velike padavine uzrokovale odrone, odsječena dva sela u Željeznom Polju

Piše: M. N.
Željezno Polje (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Veliko nevrijeme koje je u poslijepodnevnim satima zahvatilo dio BiH izazvalo je više problema u pojedinim mjestima. Vjetar je čupao grane, a voda je izazvala odrone i nosila puteve.

U mjestu Donja Golubinja, općina Žepče, bujične vode su stvorile nanose kod dvije kuće pored lokalnog vodotoka, ali vatrogasci su već na terenu, potvrđeno nam je u Federalnoj upravi civilne zaštite.

"Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Zenica dobili smo informaciju da su sela Jastrebac i Šahmani odsječena jer je voda odnijela dijelove puta. Vatrogasci su na terenu, a sanacija će biti izvršena rano ujutro", rekla je za Klix.ba Majda Kovač, glasnogovornica FUCZ.

Podsjetimo, ove sela pripadaju Željeznom Polju i najviše su nastradala i tokom poplava 2014. godine.

Iako situacija sa rijekom Željeznicom nije bila dramatična, u posljednjih dat vremena situacija se promijenila.

"Rijeka Željeznica je jako brzo porasla što se tiče vodostaja i izlijevala se u priobalnim područjima kao i u blizini dvije kuće na području mjesta Donja Golubinja. Kuće se nalaze u neposrednoj blizini magistralnog puta M-17, odmah za skretanje prema Željeznom polju", rekla nam je Kovač.

Problemi su nastali i u općini Vareš. Bukov potok kod tunela zvani Kapija se izlio i prekinuo putnu komunikaciju, a selo Budoželje je odsječeno i nema prohodnsti puta. Radna mašina Skip od Šumarije ZDK-a je na terenu.

"Kod mjesta Pajtov han klizište na kojem se i prije radilo potpuno je prekinulo putnu komunikaciju, kao i kod pumpe Energopetrol gdje trenutno rade mašine firme Porobić. Prema selu Stupni do za sada je nemoguće proći ni terenskim vozilom", dodala je Kovač.

Nakratko je bio u prekidu i saobraćaj na magistralnom putu Sarajevo - Tuzla u blizini mjesta Čevljanovići gdje je voda poplavila cestu. Zabilježeni su i manji problemi u Varešu gdje su poplavile neke lokalne ceste.

Za sada nisu prijavljeni problemi u drugim mjestima.