BiH
0

Velika šansa mladih za realiziranje projekata

Klix.ba
''Mogućnost učešća mladih BiH u YOUTH Programu Evropske komisije i regionalnom projektu youthNET'' bila je tema 5. BH omladinskog parlamenta, koji se 6. maja održao u Sarajevu.

Ovoj jedinoj zvaničnoj radionici YOUTH Programa Evropske komisije za BiH, kojoj je prisustvovalo 40 učesnika, predstavnika omladinskih nevladinih organizacija bili su prisutni i Bakir Sadović, savjetnik u Kabinetu Vijeća ministara, Gerhard Mosshamer, Program Manager youthNET-a, Tomaš Bretek, predstavnik Nacionalne agencije Poljske za YOUTH Program i Jan Zlatan Kulenović, izvršni direktor Omladinske informativne agencije, koja je organizator sesija pod nazivom BH omladinski parlament. Ovom prilikom mladi su imali priliku upoznati se sa youthNET-om i YOUTH Programom, odnosno upoznati se sa uslugama i mogućnostima apliciranja za njihove projekte.

Cilj youthNET-a je da promovira YOUTH Program u jugoistočnoj Evropi kao važno oruđe za izgradnju dugotrajnog partnerstva između omladinskih organizacija, ali i razmjena dobre prakse i vrijednosti kao što su međukulturalno učenje, solidarnost i poticanje aktivne svijesti građana. YOUTH Program podržava koncept ''učenja kroz čitav život'' i razvoj vještina i sposobnosti mladih. Ovakva vrsta radionica se organizira u zemljama jugoistočne Evrope. 11. aprila je održana u Hrvatskoj, 6. maja za BiH, a 8. maja za Crnu Goru, i od septembra pa do kraja godine u ostalim zemljama. Na pitanje kako je protekla radionica u Sarajevu Gerhard Mosshamer je odgovorio: ''Drago mi je da je tu bio predstavnik vlasti Bakir Sadović, savjetnik premijera BiH i da smo imali priliku vidjeti šta mladi rade, te da im se da podrška za njihove aktivnosti.''

Tomaš Bretek naglasio je da postoji 5 akcija koje YOUTH program podržava, od koji su tri vezane za BiH, Mladi za Evropu – razmjena mladih, istraživanje zajedničkih tema i upoznavanje različitih kultura, Evropski volonterski servis – mladi mogu provesti i do 12 mjeseci u inostranstvu kao evropski volonteri, Mjere podrške – podrška aktivnostima koji ojačavaju učinkovitost ostalih akcija YOUTH projekta.

''Iako se na samom početku možda čini prekomplikovano aplicirati za program, mislim da on omogućuje razvoj interesantnih projekata mladih u cijeloj Evropi, ali i BiH. Bez obzira na tu komplikovanost mislim da je moguće da i omladinske nevladine organizacije iz BiH apliciraju'', rekao nam je Jan Zlatan Kulenović.

www.oiabih.info