BiH
3

Vehabije iz BiH ratuju u Siriji, jedan od njih poginuo

Klix.ba
Bajro Ikanović (Foto: Arhiv/Sud BiH)
Bajro Ikanović (Foto: Arhiv/Sud BiH)
Državljanin BiH Muaz Šabić poginuo je u Siriji, dok su dvojica njegovih saboraca, također iz BiH, ranjena. Federalna televizija saznaje da su se oni borili u redovima pobunjenika protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

Prema informacijama koje su potvrdile policijske agencije, 52 osobe iz Bosne i Hercegovine borile su se u Siriji. U našu zemlju vratile su se 32, u ostalo ih je još 20. Oni su pripadnici selefijskog pokreta u BiH, a većinom su dio zloglasnog fronta Al-Nusra, kojeg Sjedinjene Američke Države povezuju sa terorističkom organizacijom Al Kaida.

Šabić je ukopan u Siriji, a njegova porodica, koja živi u zeničkom naselju Puhovac, neće tražiti njegovo tijelo. On je jedan od četiri pripadnika selefijskog pokreta koji su svojevremeno verbalno napali bivšeg ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića. Njegov odlazak u Siriju je, navodno, organizovan u Gornjoj Maoči.

U Siriji su, saznaje FTV, ranjeni državljani BiH su 36-godišnji Enver Lilić i Bajro Ikanović. Ikanović je 2007. godine pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada.

Među onima koje se na strani pobunjenika bore u Siriji je i Senad Hasanović iz Hadžića. Zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija on je, u istom predmetu kao i Ikanović, osuđen na šest mjeseci zatvora.

Iako se front Al-Nusra predstavlja kao dio legitimne sirijske opozicije, riječ je, kako tvrde američki zvaničnici, o pokušaju Al Kaide da preotme borbu sirijskog naroda za vlastite zločinačke svrhe.

Prema obavještajnim podacima, državljani BiH koji su preko tursko-sirijske granice ušli u Siriju pripadnici su upravo ovog fronta.

I dvojica državljana Srbije, tačnije iz Sandžaka, poginula su na ratištu u Siriji, saznaje FTV.