BiH
78

Vehabija iz Novog Pazara prijeti Fahrudinu Radončiću i Rasimu Ljajiću

Klix.ba
Mirza Ganić
Mirza Ganić
Vehabija iz Novog Pazara Mirza Ganić uputio je prijetnje srbijanskom ministru Rasimu Ljajiću i ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću.

Ljajić i Radončić su inicirali zabranu odlazaka u strane vojne i paravojne formacije državljanima Srbije i BiH. Uz to, ovaj islamski ekstremista u poruci priziva džihad na Balkanu, piše Alo. Ganić (19), koji se u Siriji bori na strani pobunjenika i koristi ratničko ime Ebu Šehid, postavio je na svom Facebook profilu fotografije dvojice ministara uz natpis "Prostitutke Zapada. Kafiri!!!"

"Ovo su izdajnici islama i kafiri, ljudi koji traže da se zabrani ono što je Allah naredio, a to po Kur'anu, Sunnetu i konsenzusu svih učenjaka islama izvodi iz islama. Dakle traže uvođenje 'zakona' koji će zabraniti odlazak u džihad. Oni bi da mi sjedimo dok Ummet krvari. Ništa od toga. Kad svoje namjere sprovedu u djelo možda i ispoštujemo da ne ratujemo u drugim državama. Ostaju nam naša Bosna i Srbija. Radujte se Radončiću i Ljajiću. Možda vi budete ti koji su pokrenuli džihad na Balkanu", napisao je Ganić.

Ljajić je za Alo rekao da je o ovim prijetnjama obavijestio odmah direktora srbijanske policije Milorada Veljovića.

"I ranije su mi na email i preko društvenih mreža stizale razne uvrede i psovke, ali ih nisam shvatio kao prijetnje. Ova od Ganića je prva u kojoj se kolegi Radončiću i meni otvoreno prijeti zbog inicijative da svaki odlazak naših državljana na strana ratišta i priključenje stranim vojnim i paravojnim formacija bude tretirano kao krivično djelo. Ovakve prijetnje neće me pokolebati da izguramo inicijativu do kraja", izjavio je Ljajić, koji je i lider Socijaldemokratske partije Srbije.

Radončić je izjavio da se ne boji prijetnji i da su one dio njegovog posla, javlja Srna. On je rekao da postoje i mnoge druge prijetnje o kojima se ne zna, ali da ih se ne plaši.

"Zakon o zabrani učešća u paravojnim i parapolicijskim formacijama usvojen je u Predstavničkom domu i zahvalan sam parlamentarcima na tome. Kao ministar sigurnoszi pobrinuo sam se da naša djeca uzalud ne ginu širom svijeta", rekao je Radončić novinarima.

Još surovije prijetnje s Ganićeve adrese stigle su aktivistkinji iz Novog Pazara Aidi Ćorović. Ganić je njen lik montirao na fotografiju koja prikazuje spaljeni leš, iznad kojeg stoji on u ratničkoj uniformi sa uperenom puškom u njenu glavu.

"Da smo htjeli u realnosti bi bilo, kao i na ovoj slici. Ne umišljaj, nebitna si. Metak je skup za neljude poput tebe, zato nož. I to onaj višestrukih namjena", poručuje joj on na svom Facebook profilu.

Zbog ove i sličnih prijetnji, Aidi Ćorović je prije dvije sedmice dodijeljeno policijsko obezbjeđenje. Ona kaže da odlazak Ganića i drugih mladića u Siriju nema veze sa ideologijom i islamom, već ima veze isključivo sa interesom i novcem.