Nastavak borbe za vlast
56

Većina zakazala novu sjednicu vijeća u Banovićima: Može li referendum biti održan u subotu?

A. K.
Banovićki vijećnici koji se nalaze u novoj većini (Foto: A. K./Klix.ba)
Banovićki vijećnici koji se nalaze u novoj većini (Foto: A. K./Klix.ba)
Većina u Općinskom vijeću Banovića za sutra je zakazala novu sjednicu za vrijeme koje će, kako su naveli, donijeti korake vezano za dalju borbu koja se odnosi na preuzimanje vlasti. Da li će za subotu zakazani referendum biti održan, za sada drže u tajnosti.

Kao što je poznato, prije okvirno mjesec dana u Banovićima je iskristalisana nova većina u kojoj se pored 11 vijećnika PDA, nalaze još dva iz SDA te jedan iz NiP-a. Cilj im je smjena aktuelnog SDA-ovog načelnika Bege Gutića.

S tim u vezi su održali jednu vanrednu sjednicu Općinskog vijeća na kojoj su usvojili inicijativu za opoziv Gutića, kao i onu koja se odnosi na smjenu predsjedavajućeg te raspisivanje referenduma.

Nijedna od odluka nije na snazi jer nova većina nema pečat, niti su rukovodeći organi vijeća, a koje su oni predložili i prihvatili, stupili na funkcije.

U zvaničnom pokušaju preuzimanja vlasti, ulaska u prostorije vijeća te preuzimanja funkcija i pečata, u ponedjeljak je 14 vijećnika stiglo ispred zgrade Općine. Ulazak im je onemogućen, a tom prilikom je došlo i do fizičkog obračuna između njih, pristalica SDA i Gutića te policije.

Nakon burnog ponedjeljka u javnosti je nastupilo primirje. Međutim, danas je uslijedio zaokret, kada je za Klix.ba potvrđeno da je za sutra nova većina zakazala sjednicu Općinskog vijeća.

"Sjednica vijeća će biti održana u 17 sati, a putem Facebooka svi će je moći pratiti. Sjednica je zakazana zbog razmatranja dešavanja kojima smo svjedočili u ponedjeljak. Također, morat ćemo donijeti i odluke koje se vezuju za referendum", kazao je za Klix.ba Sifet Ikanović iz PDA, inače predstavnik većine, a kojeg su oni predložili za predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

Ikanović je istaknuo da će dnevni red sjednice biti usvojen na istoj.

"Pravni tim trenutno radi svoj dio posla, a sve će biti spremno za sutrašnje održavanje sjednice. Nakon nje će biti sve puno jasnije pa i ono što se odnosi na referendum", dodaje Ikanović.

Održavanje referendum za opoziv načelnika Gutića u subotu, Ikanović nam nije mogao potvrditi, ali ni negirati, navodeći još jednom da će sve biti poznato sutra.

Inače, prema proceduri, referendum za opoziv načelnika organizira Općinsko vijeće, a rezultate potvrđuje Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH).

Također, CIK BiH je zadužen i za dostavljanje biračkih spiskovima organizatorima referenduma. Kako nam je nezvanično potvrđeno, do danas CIK BiH nije dobio zahtjev za izdavanje biračkih spiskova.