BiH
0

Večeras svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

FENA
Povodom obilježavanja "Dana Kantona Sarajevo", u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će večeras održana svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj će biti dodijeljene povelje i plakete Kantona Sarajevo za 2008. godinu.

Za počasne građane Kantona Sarajevo 2008. godine proglašeni su dr. Mahathir Mohamad i Medeleine Albright.

Za doprinos u nauci, tehnologiji i visokom školstvu na području Kantona Sarajevo Plaketu će dobiti akademik prof.dr. Ejup Ganić.

Prof.dr. Esad Duraković Plaketu Kantona Sarajevo dobit će za doprinos u nauci i obrazovanju te za ostvarivanje izvanrednih rezultata u nastavno-naučnom procesu i originalnim naučnim radovima koji bitno doprinose ugledu arabistike na području Kantona, BiH, ali i svijeta.

Priznanje za izuzetne zasluge u pravednoj borbi za odbranu Sarajeva, afirmaciju prava čovjeka na slobodu i život u miru, toleranciji, sigurnosti i blagostanju u KS-u i BiH dobit će Jovan Divjak.

Dr. Ismetu Gavrankapetanoviću bit će uručeno priznanje za vrhunski doprinos razvoja ortopedije i traumatologije na području Kantona Sarajevo, BiH i svijeta.

Doajenu bh. sevdalinke rahmetli Safetu Isoviću posthumno bit će dodijeljeno priznanje za izuzetan doprinos u kulturi i umjetničkom djelovanju i na njegovanju i promoviranju bosanskohercegovačke sevdalinke.

Također, na večerašnjoj sjednici plakete Kantona Sarajevo bit će dodijeljene i kolektivima: Univerzitetu u Sarajevu, Hrvatskom kulturnom društvu ”Napredak”, "Centru za srce “ Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu , te ASA HOLDING-u d.o.o. Sarajevo.

Odluku o verifikaciji odluka o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo za 2008. godinu donijela je Skupština KS-a 26. marta.

Na večerašnjoj sjednici u 20.00 sati bit će upriličen i prigodan umjetnički program i projekcija dokumentarnog filma Šahina Šišića "Planet Sarajevo“.