BiH
0

Veče sa Sejom Sexonom u Mediacentru: Zlatne osamdesete - omladinska subkultura

Klix.ba
Foto: Mediacentar
Foto: Mediacentar
Prvi ovogodišnji događaj u okviru programa koji Mediacentar sprovodi već treću godinu za redom sa Frontline Clubom iz Londona, bit će posvećen omladinskoj štampi i muzici 80-ih godina prošlog stoljeća.

Gost večeri je Davor Sučić/Sejo Sexon, autor kultnih pjesama Zabranjenog pušenja i profesor historije koji je dio svog diplomskog rada "Crk'o Maršal" posvetio omladinskim magazinima. Razgovor sa Davorom Sučićem vodit će Boro Kontić. Posjetioci događaja imat će priliku da pogledaju i neke od eksponata sa izložbe "Novi primitivizam za početnike" koja će za tu priliku biti postavljena u Mediacentru.

"Ovaj smo razgovor dugo namjeravali napraviti i drago mi je da ga u 'neznanju' realiziramo usred protesta u BiH. Prvobitno željeli smo podsjetiti na tu stvaralačku energiju koja se budi 80-tih i koja je na više načina prodrmala našu sredinu. Najviše medijsku i muzičku ali na jasan način i cjelina društva je svojim reakcijama od negodovanja i prigovora, oduševljenja i podrške do otvorenih zabrana imalo svoj stav. Tako da malo korigiramo zamišljenu putanju i razgovor o 80-tim povezat ćemo sa današnjim trenutkom BiH", naveo je Boro Kontić.

O osamdesetim godinama prošlog stoljeća, Davor Sučić ističe: "Da, osamdesete su dragocjen period za Sarajevo i BIH zato što su pokazale šta ova zemlja sve može. Zbog osamdesetih je ova današnja vrhuška bez argumenata i opravdanja. Koliko se god naši vlastodršci trudili da minoriziraju dostignuća tih generacija, mislim da to vrijeme nikad neće biti izbrisano iz kolektivne svijesti , slično kao Kulin Ban".

Tokom večeri će biti prikazane i ekskluzivne fotografije iz arhive Zenita Đozića koje prikazuju Zabranjeno pušenje iz 1981. godine.Nakon razgovora, večer se nastavlja muzičkim programom koji vodi DJ Radio Sarajeva, Dino Ćatović.

Ulaz na događaj je slobodan ali je, zbog ograničenog kapaciteta sale Mediacentra, dolazak poželjno najaviti na e-mail [email protected].

Mediacentar Sarajevo i Frontline Club iz Londona, uz finansijsku podršku Media Programa Open Society Foundation London, već treću sezonu uspješno organizuju večeri zajedničkog programa koji se implementira u saradnji sa partnerskim organizacijama.

Projekcijama dokumentarnih filmova i organiziranjem debata, projekat ima za cilj da informira javnost o aktualnim društvenim temama, slaveći nezavisno i kvalitetno novinarstvo te potakne razmjenu mišljenja.