BiH
2

Vaso Ljubibratić optužen kao član zloglasne grupe Darka Eleza

Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Vase Ljubibratića.

Vaso Ljubibratić zvani Trebinjac nalazio se na izdržavanju kazne zatvora na području Republike Srbije, te je nakon okončanog izdržavanja kazne postao dostupan pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je kao pripadnik zločinačke organizacije, kojom je upravljao Darko Elez, učestvovao u više kaznenih djela koje je počinila ova organizirana kriminalna grupa.

Ljubibratić se tereti za učestvovanje u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale u Lukavici, kao i za učestvovanje u oružanoj pljački transporta novca PBS, u iznosu od oko 2,2 miliona eura u sarajevskom naselju Neđarići 2006. godine.

Tereti se i da je kao pripadnik navedene zločinačke organizacije, učestvovao u pljački BH Pošte u Sarajevu, u 2009. godine, kada je otuđeno oko 668.000 KM.

Također, optužen je za kazneno djelo organiziranog kriminala u vezi sa kaznenim djelom pranja novca i u vezi sa kaznenim djelom razbojništvo.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.