BiH
277

Vasković: Rezultati referenduma su lažirani, a ukoliko ne bude snažne reakcije Dodik će nastaviti po istoj matrici

Piše: S. H.
Slobodan Vasković
Slobodan Vasković
Novinar Slobodan Vasković u razgovoru za Klix.ba ističe kako je jučer održani referendum u Republici Srpskoj bio u potpunosti neuspješan te kako su rezultati izlaznosti građana lažirani. Vasković smatra da je izlaznost građana između 47 i 49 posto, a ne 60 posto, kako to prikazuje Komisija za referendum.

"Referendum je neuspješan i rezultati su lažirani. Ono što je objavila Komisija za referendum, a to je da je izlaznost između 59 i 60 posto jednostavno nije tačno. Toliko ima zaokruženih listića, a informacije kažu da je izašlo između 47 i 49 posto građana", istakao je Vasković za Klix.ba

Dodaje kako aktuelna vlast u RS-u to nikada neće priznati, jer bi priznali sopstvenu kataklizmu, ali da ovo znači da je narod pokazao odgovornost u odnosu na svoje političke lidere.

"Građani nisu izašli na referendum jer su prepoznali opasnost za sigurnost i političke posljedice u BiH. Milorad Dodik je u sinoćnjem obraćanju javnosti pokazao da je nezadovoljan, a to se vidjelo iz njegovog ponašanja. On je svjestan da ga je vlastiti narod srušio", naglašava Vasković.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, ali i Milorad Dodik, neposredno nakon referenduma isticali su zadovoljstvo uspješnog "prvog" referenduma, najavljujući mogućnost i referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Ukoliko međunarodna zajednica nešto ne učini u narednom periodu realno je očekivati da će Dodik nastaviti referendumskim koracima. Referendum koji je jučer održan bio je cilj sam sebi, a ne kako je to najavljivano zbog odluke Ustavnog suda o Danu RS-a. Ovo je test da se vidi kako će reagovati SAD i Evropska unija na njegove naredne korake", naglašava Vasković.

Narodna skupština Republike Srpske već ranije je donijela odluku o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali ona nije objavljena u Službenom glasniku. Vasković smatra da aktuelna vlast u RS-u po istoj matrici već za nekoliko mjeseci može održati i novi referendum o Sudi i Tužilaštvu BiH.

"Tužilaštvo BiH u ovom kapacitetu i s ljudima koji ga vode ne može ništa učiniti, jer nema ni političke volje, tako da sve zavisi od reakcije međunarodne zajednice i principa koji će oni primijeniti prema Republici Srpskoj. Bit će zanimljivo pratiti i reakciju zvaničnog Beograda i Zagreba na reakciju međunarodne zajednice", smatra Vasković.

Izlaznost građana na referendum u RS-u može biti i znakovit uvod u moguće promjene, odnosno rezultate Saveza za promjene na lokalnim izborima, koji bi mogli iskoristiti Dodikov krah sa referendumom kada je riječ o izlaznosti birača.