BiH
0

Varnice između SBB-a i SDP-a: Ustamujić optužio Plevljaka za kriminal

FENA
Između poslaničkih klubova Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i Socijaldemokratske partije BiH došlo je do verbalnih 'varnica' na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, nakon što je SBB-ov najmlađi poslanik Mirza Ustamujić ustvrdio da pojedini SDP-ovi kadrovi na vlasti čine kriminal i kao primjer za to naveo bivšeg premijera Zeničko-dobojskog kantona Fikreta Plevljaka.

Po Ustamujićevim navodima, Plevljak je svojevremeno pokušao ishoditi ugovor o isporuci opreme (za Kantonalnu bolnicu u Zenici), odnosno kredit od 14,5 miliona eura iako je ponuđačeva zadnja cijena bila 12,7 miliona.

Ustamujić je o tome govorio tokom tačke dnevnog reda koja se odnosila na izmjene i dopune Zakona o stvarnim pravima.

SDP-ovci su optužili predsjedavajućeg Predstavničkog doma Fehima Škaljića, inače Ustamujićevog stranačkog kolegu, da je prekršio poslovnik, dozvolivši ovaj (Ustamujićev) istup iako se nije ticao dnevnog reda.

Slaviša Šućur iz SDP-a u tom je momentu napustio zasjedanje, a prethodno je izjavio da je ovim učinjen presedan, dok je Mahmut Alagić, također iz SDP-a, kazao između ostalog da je predsjedavajući dozvolio da najmlađi poslanik "drži predavanja".

Potom je Aida Čikić, Ustamujićeva stranačka koleginica, rekla da je najmlađi SDP-ov poslanik, ujedno šef poslaničkog kluba Jasenko Selimović, nanio više štete vlastitoj stranci nego bilo koji politički protivnik.

Pozvala je Selimovića da se vrati svom "časnom zanimanju", veterinarstvu, jer će tu njegovi pacijenti "ostati gluhi i nijemi na njegove pogreške, a mi poslanici nećemo", kako je rekla.

Šef SDP-ovog kluba Selimović je nešto kasnije novinarima kazao da Ustamujić treba da proslijedi tužilaštvu dokaze, ako ih ima, o kriminalnim radnjama nekadašnjeg premijera Zeničko-dobojskog kantona, ali i postavio pitanje - zašto se u Parlamentu vrši opstrukcija i ne dozvoljava daljnja procedura seta antikorupcijskih zakona, koje je utvrdila Vlada, a predsjedavajući Fehim Škaljić (SBBiH) drži u ladici.

Pozvao je kolege poslanike iz svih parlamentarnih stranaka na održavanje posebne sjednice Predstavničkog doma koja će biti posvećena isključivo antikorupcijskom setu propisa.

Za navode poslanice Aide Čikić (SBB) o njemu, kratko je izjavio: "Ne gledam šta, već ko o meni govori".