BiH
251

Vareš: Svi zaposleni u općinskoj administraciji stupili u štrajk, plaću nisu primili četiri mjeseca

Piše: N. Novalić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Svi zaposleni u Općini Vareš, od načelnika Avdije Kovačevića do zaposlenih u različitim općinskim službama, ove godine nisu primili nijednu plaću, a stanje u općinskom budžetu je takvo da im plaće, bez sistemskog rješenja, ni u budućnosti ne mogu biti isplaćivane. Upravo to je razlog što je svih 66 zaposlenih od jutros u generalnom štrajku.
Zgrada Općine Vareš (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zgrada Općine Vareš (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Štrajkački odbor Sindikalne organizacije Općine Vareš, koji predvodi Miralem Musa, i načelnik Vareša Avdija Kovačević postigli su sporazum o određivanju osnovnih funkcija koje će se obavljati za vrijeme štrajka. Time bi se trebalo izbjeći da Općina Vareš bude u potpunosti blokirana, ali je sigurno da će zbog generalnog štrajka građani Vareša trpjeti jer će općinska administracija raditi u smanjenom kapacitetu.

O nagomilanim problemima u Općini Vareš već smo ranije pisali.

Porezna uprava Federacije BiH 8. januara 2015. blokirala je račun Općine Vareš te je do 26. februara 2015. s općinskog računa skinula 422.000 KM. Račun Općine deblokiran je nakon potpisivanja Protokola o reprogramu duga. Prema potpisanom protokolu o reprogramu, Vareš bi trebao svaki mjesec u narednih pet godina na ime duga Poreskoj upravi uplaćivati 60.000 KM.

Načelnik Avdija Kovačević kaže da općina uspijeva ispoštovati dogovor s Poreskom upravom, ali usljed uplate rate duga nisu u mogućnosti uplaćivati plaće zaposlenim.

“Sve dok moramo poštovati taj dogovor s Poreznom upravom mi ne možemo izmirivati druge obaveze, uključujući i plaće zaposlenih. Trenutno isplaćujemo samo topli obrok i naknadu za prijevoz. Jednostavno, od tekućeg priliva budžetskih sredstava mi nemamo novca za plaće”, kaže Kovačević.

Načelnik kaže da su općinske vlasti u stalnom kontaktu s vlastima Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH.

“Od 5. marta se vode intenzivni pregovori s vlastima Federacije BiH. Na posljednje dvije sjednice Vlade Federacije BiH bila je uvrštena tačka dnevnog reda vezana za sistemsko rješavanje problema u Varešu. Predlagač je trebala biti ministrica finansija, ali se o ovome nije raspravljalo jer na sjednicu nisu došli ministri iz HDZ-a BiH”, dodaje načelnik.

Načelnik Avdija Kovačević (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Načelnik Avdija Kovačević (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Kovačević nije mogao govoriti o tome šta konkretno podrazumijeva prijedlog o kome se trebalo razgovarati na sjednici Vlade Federacije BiH.

“Zaista imamo izuzetno pozitivan odnos s Federalnim ministarstvom finansija i njihovu spremnost da se problem riješi. To bi podrazumijevalo sanaciju općinskog budžeta uz mjere koje je predložilo ovo ministarstvo”, kaže Kovačević koji dodaje da bi se na prvoj sjednici Vlade Federacije BiH trebalo razgovarati i o problemu u Općini Vareš.