BiH
26

Vareš i dalje u potpunoj saobraćajnoj izolaciji: U gradu aktivirano 30 klizišta

Piše: Mirnesa Balta
Općina Vareš je od srijede u potpunoj saobraćajnoj izolaciji. Svi putevi koji vode iz ovoga grada su blokirani vodenim bujicama i klizištima.

Općinske službe su nemoćne da se izbore sa svim nedaćama koje je donijela vodena stihija. Najveći problem predstavljaju klizišta kojih je do sada u gradu registrirano 30, a najkritičnije je klizište na lokalitetu Kapija, koje je blokiralo put na relaciji Vareš-Breza.

Iz općinske Civilne zaštite su optimistični, te najavljuju normalizaciju saobraćaja prema Sarajevu do 17 sati.

“Radimo na tome da pokrenemo bar jednu saobraćajnu traku na lokalitetu Kapija, koja će otvoriti put prema Brezi. Dalje ne smijemo dirati jer prijeti jedno cijelo brdo da se obruši na cestu. Trenutno nemamo nikakve alternativne pravce, jer se i kroz tunel saobraća veoma otežano”, kazao je Željko Franjić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu.

On je također naveo da je u gradu dosta bolja situacija i da klizišta miruju te da nema onih koji trenutno prijete stambenim objektima. Zabrinjavajuća je situacija u selu Borovica gdje je klizište srušilo jednu kuću, a prijeti i ostalim kućama.

U naselju Stupni Do zbog klizišta je ugrožen dalekovod koji električnom energijom napaja Olovo i Nišiće. Iz Javnog komunalnog poduzeća Vareš obavještavaju korisnike da se gradsko područje trenutno vodom snabdijeva s perunskih vrela i da se voda može koristiti za piće.

Izvorište Oćevija zbog zamućenja trenutno nije u funkciji tako da postoji mogućnost slabljena pritiska ili nestanka vode u višim zonama.

Voda na vodovodu Budoželje može se koristiti samo u sanitarne svrhe,dok se voda sa vodovodu Kokošćići može koristiti za piće uz prethodno obavezno prokuhavanje. Iako je grad bio izolovan četiri dana, iz Civilne zaštite kažu da još uvijek ima zaliha hrane u trgovinama.

Ohrabrujuća je činjenica da se vodostaj rijeke Stavnje smanjio za pola metra, a i napajanje električnom energijom će biti normalizovano do ponedjeljka. Treba pohvaliti desetine vareških volontera koji su organizirali akciju čišćenja nanosa vodenih bujica, sanaciju odrona, pravljenje brana i pomaganje stanovništvu.