BiH
0

Vanjskotrgovinski deficit BiH 2,5 puta veći od izvoza

NINA
Bosna i Hercegovina je od 2000. do kraja 2004. ostvarila vanjskotrgovinski deficit od 27,229 milijardi KM, istaknuto je na redovnoj konferenciji za novinare Privredne komore FBiH danas u Mostaru.

Naime, prema službenim podacima Komore, Bosna i Hercegovina je izvezla 10,972 milijarde KM, a uvezla 38,201 milijardu KM. Od toga na Federaciju BiH otpada 7,721 milijardi izvoza te 27,172 milijarde uvoza, odnosno Federacija je ostvarila deficit od 19,451 milijardi KM.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Jago Lasić je ukazao na činjenicu da je svake godine vanjskotrgovinski deficit oko 2,5 puta veći od izvoza. "U 2004. se nije dogodila nikakva značajnija promjena tako da smo imali 2.994 milijarde izvoza, a 6.373 milijarde je iznosio deficit. Sudeći prema podacima za januar i februar, ni ove godine nas ne očekuju značajnije promjene. Zbog toga smo upozorili Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da je krajnje vrijeme za preispitivanje carinske tarife BiH i da se primjenom određenih mjera ekonomske politike uvozna roba supstituira domaćom robom", kazao je Lasić.

On je kao jedini način za rješavanje ovog problema naglasio da se na određenu robu koja se proizvodi na području BiH uvedu kontingenti, a na subvenciranu robu koja se uvozi u BiH zaštitne carine.

Bosna i Hercegovina je ostvarila značajne rezultate jedino u izvozu aluminija, mineralnih goriva i ulja te drva.