BiH
231

Valentin Inzko je osigurao osam tramvaja za Sarajevo, ali prije 15 godina

Piše: J. Hadžiahmetović
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko upoznat je o zahtjevu ministra saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Jusufa Bubice za pomoć u vezi sa rješavanjem problema u gradskom prijevozu, nakon što su radnici GRAS-a nezakonito stupili u štrajk, kazali su za portal Klix.ba u OHR-u.

"Visoki predstavnik Inzko je zaista osigurao dopremanje osam tramvaja iz Beča u Sarajevo, no to je bilo prije 15 godina, kada je on bio austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini", kazali su nam u OHR-u.

Potvrdili su nam da je kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica kontaktirao visokog predstavnika preko posrednika.

"Visoki predstavnik nije kontaktirao vlasti grada Beča sa zahtjevom da se uključe u prekidanje ovog štrajka. U svakom slučaju, dobro je što su osigurani autobusi iz svih krajeva BiH i regije, koji se već nalaze na ulicama grada", poručili su iz OHR-a. Visoki predstavnik nije krio svoje razočarenje gradskim saobraćajem u Sarajevu.

"Trebao bi biti u službi građana, međutim, u javnosti se vrlo često čuju priče o lošem menadžmentu koji je pod utjecajem interesnih lobija", kazali su iz OHR za portal Klix.ba.

Podsjetimo, radnici GRAS-a su prije šest dana stupili u nelegalni štrajk, nakon čega je u gradskom prijevozu u Sarajevu nastao opći haos. Trenutno niko ne vidi izlaz iz ove nezavidne situacije, a Vlada KS je osigurala alternativni prijevoz u vidu autobusa Centrotransa, Autoprevoza iz Banje Luke i još nekih prijevoznika iz drugih gradova naše zemlje.