BiH
692

UŽIVO: Papa Franjo u Sarajevu

Piše: J. H.
Papa Franjo u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić)
Papa Franjo u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić)
Poglavar Katoličke crkve papa Franjo danas je boravio u pastoralnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Portal Klix.ba uživo je izvještavao sa svih lokacija na kojima je Sveti Otac boravio u glavnom gradu BiH.
20:36 - Avion sa papom Franjom poletio je sa sarajevskog aerodroma dok je Sveti Otac okupljenima neumorno mahao kroz prozor. Ova zasigurno historijska posjeta je završena, a nama ostaje da se nadamo da će papa uskoro ponovo pohoditi našu zemlju.
20:27 - Papa je ušao u avion Alitalije i time je okončana njegova posjeta našoj zemlji. Prethodno se rukovao i porazgovarao sa brojnim ljudima koji su ga ispratili.
20:11 - "Ne gradite zidove, već samo mostove”, poručio je, između ostalog, papa Franjo mladima sa kojima se družio u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih "Ivan Pavao II", u kojem je otkrio spomen-ploču u znak sjećanja na ovog papu po kome centar nosi ime.

19:58 - Uz pjesmu i ozarenih lica mladi koje je papa posjetio na kraju svog pohoda BiH ispratili su Svetog Oca.
19:33 - Mladi su papi postavili pitanje je li istina da već dugo ne gleda televiziju, na šta je on odgovorio da je to istina i da televiziju ne gleda od sredine devedesetih godina.
19:29 - Ushićenje mladih na Otoci pri dolasku pape

19:19 - Prema izvještajima Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, na današnjoj misi na stadionu Koševo ljekarsku pomoć zatražilo je 50 hodočasnika, a veliki broj građana stigao je i u KUM. Najviše je bilo starijih osoba i djece koji su, uslijed izuzetno visoke temperature, imali mučnine i vrtoglavice.
19:06 - Mladi u Nadbiskupijskom centru pripremili su muzičko-scenski program za kraj posjete pape Franje.
18:44 - Papa je održao zajedničku molitvu u kojoj su učestvovali svi vjerski poglavari. Molitva je napisana specijalno za ovu priliku.
18:35 - Završen je međureligijski sastanak u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru i papin pohod bliži se posljednjoj tački kada će razgovarati sa mladima u Nadbiskupijskom centru u Sarajevu.

17:52 - "Dijalog nema alternative", poručio je u svom govoru kardinal Vinko Puljić na početku obraćanja vjerskih lidera pred papom.
17:28 - Nakon upečatljivog govora u Katedrali završio je ovaj dio papine posjete Sarajevu, te se on, iako umoran, ponovo družio sa građanima, primio zastavu Bosne i Hercegovine od jedne djevojke, a potom krenuo ka Franjevačkom međunarodnom studentskom centru gdje ga očekuje ekumenski i međureligijski susret.

[VIDEO]wSCVNsKnhhU[/VIDEO]

17:19 - Jedan svećenik, fratar i časna sestra iz naše zemlje pred papom su danas govorili o životnim patnjama koje su prošli u toku rata u BiH, što je papu veoma dotaklo.
17:09 - "Narod koji zaboravlja nema budućnosti. Draga braćo i sestre, nemate pravo zaboraviti vašu historiju. Ne zbog osvete, već da biste činili mir", poručio je papa.
16:55 - Među brojnim vjernicima u Sarajevu danas su i don Damijan Vuletić iz Hrvatske i časna sestra Kata Orić iz Posušja koji su sa reporterom Klix.ba podijelili svoje utiske.
16:42 - Papu Franju je u Katedrali Srca Isusova ugostio njegov današnji domaćin kardinal Vinko Puljić. Kardinal je rekao kako brojni među danas prisutnima nose teško iskustvo rata i poratnih godina, ali i komunističke vlasti. Zatražio je od pape ohrabrujuće riječi kako bi nastavili dalje.

Kardinal Puljić upoznao je pap sa crkvenom organizacijom u BiH te brojem svećenika, redovnika i redovnica. Puljić je istako da u BiH postoji 588 svećenika te 288 župa latinskog obreda i 10 grčkokatoličkih župa. U ime svih njih kardinal Puljić je zaželio dobrodošlicu papi.

16:34 - U Katedrali se papa sastao sa vjernicima, rukovao se sa mnogim od njih i susreo sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima.

[VIDEO]HitennmH18A[/VIDEO]

16:26 - Papamobil sa Svetim Ocem stigao je pred Katedralu na veliko oduševljenje ljudi.

16:23 - Papa je na putu prema Katedrali Srca Isusova ispred koje ga očekuje veliki broj vjernika i građana. Papa će se u Katedrali sastati sa svećenicima.

15:28 - Amanpour, poznata kao ratna reporterka iz Bosne i Hercegovine, prisjetila se 1997. godine i posjete Ivana Pavla II bh. prijestolnici.
15:21 - Medicinske ekipe domova zdravlja u Kantonu Sarajevo zabilježile su dosad dvadesetak lakših intervencija, a situacija je uobičajena za ovakve vremenske uvjete.
15:03 - Brojni svjetski mediji izvijestili su o dolasku pape Franje u Sarajevo. Svi naglašavaju kako je papa došao da donese poruku mira i suživota u zemlji koja se suočila s ratnim razaranjima.
14:03 - U Štrosmajerovoj ulici, prekoputa Katedrale, pažnju hodočasnika i građana Sarajeva danas je privukla grupa momaka koja je pjevala i plesala.

13:33 - "Ako nas je Bog poslao u ovu zemlji i odlučio da nam u njoj udahne duh života, zar da tu zemlju ne volimo? Zar da se bojimo tu živjeti? Ako nam Bog daje da se rodimo kao različiti, zar da se bojimo te različitosti?", rekao je Puljić.
13:33 - Reporter portala Klix.ba je nakon završetka mise na Koševu zabilježio trenutak kada su brojni vjernici iz glavnog grada BiH krenuli svojim kućama, a oni koji su došli iz drugih krajeva, prema autobusima na više lokacija u Sarajevu.

[VIDEO]4d0Mb0XU8Ro[/VIDEO]

13:19 - Impresivna slika mogla se vidjeti iznad stadiona Koševo na kojem je održano euharistijsko slavlje kojem je prisustvovalo 70.000 ljudi iz cijelog svijeta.
13:14 - Ispred Katedrale Srca Isusova okuplja se sve veći broj građana i posjetitelja grada koji žele pozdraviti papu Franju.
13:06 - Timovi ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) danas su na stadionu Koševo pregledali više od 30 pacijenata.
13:04 - Papa Franjo napustio je Koševo i trenutno se kreće Dalmatinskom ulicom na putu ka Apostolskoj nuncijaturi.
12:49 - Završena je sveta misa na Koševu. Okupljeni vjernici se polako razilaze.
12:43 - Sveti euharistijsko slavlje na Koševu se prvodi kraju. Papa Franjo će napraviti pauzu za ručak nakon čega će otići u Katedralu Srca Isusova.
12:35 - Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, kao član državne bh. delegacije, jutros je na Sarajevskom aerodromu dočekao i pozdravio papu Franju.
12:31 - Nekoliko desetina građana i posjetitelja Sarajeva, ispred Katedrale Srca Isusova , prati prijenos uživo mise koju predvodi papa Franjo na stadionu Koševo.
12:13 - Ručak je planiran u 13:15 sati, nakon čega će papa imati susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima u Katedrali, koji počinje u 16:20 sati
11:52 - Papa Franjo, služeći svetu misu na otvorenom, na stadionu "Asim Ferhatović Hase" na Koševu, izgovorio je riječi iz zborne molitve, dijela Blagoslova s Gore, koje poručuju: "Blago mirotvorcima jer će se sinovima Božijim nazvati".
11:43 - Papa Franjo danas se ispred zgrade Predsjedništva BiH naklonio zastavi Bosne i Hercegovine što je izazvalo oduševljenje građana koji su došli pozdraviti vrhovnog poglavara Katoličke crkve.
11:35 - Poglavar Katoličke crkve papa Franjo koji je danas u službenoj posjeti Sarajevu, nakon mise na stadionu Koševo otići će na ručak koji će biti organizovan u prostorijama Apostolske nuncijature u Sarajevu.
11:27 - Na Koševu vjernici pjevaju "Aleluja".

11:15 - U toku je liturgijski dio u kojem učestvuje 70.000 vjernika predvođenih papom Franjom.
11:08 - Počeo je centralni dio papine posjete Sarajevu.

11:00 - Pročitajte govor pape Franje u kojem je poslao poruku mira i suživota.
10:54 - Uskoro bi trebala početi sveta misa na Koševu.
10:54 - Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, koji će danas predati Ključ Grada papi Franji, podsjetio je na značajnu ulogu pape u političkom svijetu.
10:52 - Vjernici pjevaju duhovne pjesme dok se papa Franjo u papamobilu vozi stadionom Koševo.

10:49 - "Papa mi te volimo" i "Mir vama" odjekuje Koševom nakon dolaska pape Franje. Prisutni vjernici su mu na talijanskom jeziku iskazali dobrodošlicu.
10:45 - Papa Franjo stigao je na Koševo gdje ga je dočekalo oko 70.000 vjernika.
10:44 - Puštanjem bijelih golubica ispred zgrade Predsjedništva BiH, papa Franjo simbolično je poslao poruku mira i ljubavi iz naše zemlje.
10:43 - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je nakon susreta sa papom Franjom da je njegova posjeta od velikog značaja za BiH.
10:39 - Papa Franjo je u svom papamobilu krenuo prema Koševu. Iako po protokolu nije bilo planirano, papa Franjo je blagoslovio djecu na ulici kod Higijenskog zavoda.
10:35 - Papa Franjo upravo je pustio golubice iz kaveza te na jezicima bh. naroda poručio "mir vama".
10:31 - "Molim se za mir i blagostanje za Sarajevo i čitavu BiH", dodao je papa.
10:28 - "Katolička crkva učestvuje u materijalnoj i duhovnoj obnovi BiH. Sveta stolica se raduje svemu što je postigla u ovim godinama. Svjestan da su mir i međusobna pažnja nužni uvjesti za trajan razvoj", kazao je papa Franjo.
10:28 - Na stadionu Koševo u današnjem pretprogramu povodom dolaska pape Franje svirat će i rock sastav iz Zenice Novo Nebo.
10:21 - "Hvala vam na ugodnom dočeku i srdačnim riječima. Radostan sam što sam došao u ovaj grad koji je mnogo propatio u prošlom stoljeću", kazao je papa Franjo na početku svog obraćanja.
10:20 - "Vaša posjeta predstavlja ohrabrenje za rješavanje životnih pitanja. Pozivam vas da svoju poruku mira i nade prenesete duboko u čovjeka. Vaša Svetosti dobrodošli", kazao je Ivanić.
10:16 - Pogledajte kako izgleda stadion Koševo uoči svete mise koju će predvoditi papa Franjo.

[VIDEO]C-OK9yVPVW0[/VIDEO]

10:15 - "Želimo graditi BiH kao društvo po mjeri čovjeka i svih religija. To predstavlja veliko iskušenje. BiH je bila simbol istinskog razumijevanja, ali i sukoba i patnje", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.
10:09 - Papa Franjo je stigao u Bosnu i Hercegovinu, gdje se očekuje da ga u Sarajevu pozdravi 100.000 ljudi, piše BBC.
10:07 - Ispred zgrade Predsjedništva nalazi se i kavez sa bijelim golubovima koje će papa Franjo pustiti na slobodu. Golubovi su vlasništvo Marina Cvitkovića, mladog poštara iz Mostara.

09:50 - Papa Franjo je sa bh. delegacijom ušao u zgradu Predsjedništva gdje će održati zajednički sastanak.
09:50 - Intonirana je i himna Bosne i Hercegovine.
09:50 - Ispred zgrade Predsjedništva BiH za papu Franju organiziran je svečani doček uz vojne počasti.
09:46 - U toku je intoniranje himne Vatikana.
09:46 - Ispred Predsjedništva ga je dočekao Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Tu su i dva člana Bakir Izetbegović i Dragan Čović.
09:41 - Papa Franjo upravo je stigao pred zgradu Predsjedništva BiH gdje su ga dočekali brojni građani i vjernici koji neće prisustvovati misi na Koševu.

09:40 - Prepuni stadion Koševo spreman za dolazak pape Franje.

09:39 - Dok se papa Franjo vozi prema centru grada sa sarajevskih crkava se čuju zvona.
09:38 - Brojni vjernici iz cijelog svijeta danas su u Sarajevu gdje očekuju susret s vrhovnim poglavarom Katoličke crkve papom Franjom. Oni s nestrpljenjem očekuju njegov dolazak na stadion Koševo, gdje će biti održano euharistijsko slavlje.
09:33 - Građani Sarajeva pozdravljaju papu Franju dok se on vozi prema centru grada.

[VIDEO]T25HQpkQwC4[/VIDEO]

09:32 - Papa Franjo se trenutno nalazi na Stupu i vozi se u Fordu Focusu.
09:32 - Veliki broj ljudi će dočekati papu Franju ispred Predsjedništva BiH.
09:25 - Papa Franjo upravo je krenuo prema zgradi Predsjedništva BiH.
09:21 - Papa Franjo se rukovao sa mališanima na aerodromu, a oni mu pjevali
09:12 - Papa Franjo je pozdravio djecu iz kulturno-umjetničkih društava iz bh. gradova.
09:10 - Papa Franjo upravo pozdravlja delegaciju Bosne i Hercegovine na Sarajevskom aerodromu.

09:09 - Papa Franjo upravo je izašao iz aviona.

09:07 - Sa papom Franjom u Sarajevo je stigla delegacija Vatikana.

09:01 - Avion sa papom Franjom stao je na Sarajevskom aerodromu nakon sat i pol leta iz Rima.

09:01 - Na Koševu su danas predstavnici nacija iz cijelog svijeta, a među njima i Poljaci, Ukrajinci i Kinezi.
08:57 - Papa Franjo upravo je sletio na Sarajevski aerodrom.
08:50 - Regionalni mediji sa velikom pažnjom prate njegov dolazak u Sarajevo, ponajviše mediji u Hrvatskoj i Srbiji.
08:46 - Sve je spremno za dolazak pape Franje na Sarajevski aerodrom.

08:35 - Papa Franjo upravo je ušao u zračni prostor Bosne i Hercegovine. Za 25 minuta bi trebao sletjeti na Sarajevski aerodrom.

08:20 - Avion AlItalije Airbus A320-216 na putu za Sarajevo trenutno se nalazi iznad Jadranskog mora. Papa Franjo bi u Sarajevu trebao biti za 40 minuta.

Pratite let na ovom linku.

08:18 - Bina sa koje će papa Franjo voditi današnju misu smještena je ispred južne tribine stadiona Koševo.
08:04 - Za papu Franju Bosna i Hercegovina je 11. zemlja koju pohodi. Do sada je na pastoralnom pohodu boravio u Brazilu, Izraelu, Jordanu, Palestini, Južnoj Koreji, Albaniji, Francuskoj, Turskoj, Šri Lanki i Filipinima.

08:03 - Sveta misa na stadionu Koševo predstavljaće centralni događaj pohoda pape Franje u BiH, kada će Sveti otac prenijeti poruku mira, dijaloga, suživota i tolerancije svim građanima Bosne i Hercegovine.
07:55 - Papa Franjo u Sarajevo stiže avionom AlItalia letom AZ4000.

07:49 - Na ulicama Sarajeva nalaze se stotine pripadnika raznih policijskih agencija u našoj zemlji kako bi osigurali da posjeta pape Franje protekne u najboljem redu.

07:47 - Na stadionu Koševo danas će biti održana sveta misa kojoj će prisustvovati više od 65.000 vjernika.

07:45 - Kako javlja reporterka portala Klix.ba, na Sarajevskom aerodromu je sve spremno za doček Svetog Oca koji je krenuo avionom iz Rima.

07:44 - U toku su završne pripreme ispred zgrade Predsjedništva BiH.

07:43 - Papa Franjo danas će u Sarajevu dobiti nekoliko poklona među kojima je Ključ Grada Sarajeva i Medaljon, novi simbol ljubavi i mira.
07:37 - Ovo je treća posjeta poglavara Katoličke crkve Bosni i Hercegovini. Prethodno, papa Ivan Pavao II u dva navrata je boravio u našoj zemlji.
07:32 - Papa Franjo oko 07:30 sati krenuo je iz Rima put Sarajeva. U glavnom gradu BiH mu je pripremljen svečani doček, a njegov dolazak se očekuje oko 09:00 sati na Sarajevskom aerodromu.
07:31 - Ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine se vrše posljednje pripreme za susret pape Franje i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
07:21 - Već od ranih jutarnjih sati na stadion Koševo počele su stizati hiljade vjernika koji će danas prisustvovati euharistijskom slavlju u prisustvu pape Franje.
07:20 - Ko je Jorge Mario Bergoglio, 266. poglavar Katoličke crkve?
07:18 - Zbog dolaska pape Franje u Sarajevu su tokom današnjeg dana na snazi posebne mjere sigurnosti. One važe za sve građane pa vas pozivamo da ih se pridržavate kako bismo naš grad u svjetlu ovog historijskog događaja predstavili na najbolji mogući način.
07:16 - Kolone ljudi idu prema Koševu. Misa počinje u 10:30 sati i centralni je događaj papinog pohoda u Bosni i Hercegovini, a očekuje se prisustvo 65.000 vjernika.
07:16 - Na Sarajevskom aerodromu sve spremno za doček aviona iz Vatikana.
07:10 - Hiljade vjernika sa svih strana jutros pristiže u glavni grad BiH kako bi prisustvovali svetoj misi koja će se danas održati na Koševu.