BiH
348

Uz 3.000 kolača počela manifestacija "Selam, ya Resulallah"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na platou ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu večeras je svečano otvorena X jubilarna kulturno-vjerska manifestacija "Selam, ya Resulallah - Dani o Allahovom poslaniku“.

Manifestaciju organizira Medžlis islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom nastupanja rebiu-l-evela, mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

Manifestaciju je otvorio glavni ima MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, a prigodan program izveli su članovi Hora MIZ Sarajevo, nakon kojeg su tradicionalno građanima i prolaznicima podijeljeni kolači i šerbe.

"Jako je važno da islam i Muhameda a.s. predstavimo onakvog kakav je on bio, blag, a ova manifestacija je povod da se pobliže upoznamo o onom što je on preporučivao i radio", rekao je ef. Dautović.

Zahvalio je okupljenim građanima što ih je ljubav prema poslaniku Muhamedu a.s. dovela večeras da svi zajedno podijele radost otvorenja ove manifestacije.

U izjavi za Agenciju Fena, ef. Dautović je kazao da je ovo vrlo uspješan projekt koji ima kontinuitet.

"Ovo je jedinstvena manifestacija, ne samo kod nas, nego i u Evropi, a koja je posvećena Poslaniku Muhammedu a.s. Važna je za nas, razvijali smo je koliko smo znali i umjeli", kazao je Dautović.

S obzirom na to da je ovo 10. jubilarna godina, naglasio je da je obogaćena sadržajima koji su na nivou urbanog, da se mladi mogu identificirati sa tim sadržajima, a i da se imami približe omladini i pokažu im veličinu i širinu islama, sa svom tradicijom koja se na ovim prostorima razvijala i čuvala stoljećima.

Sarajevski poslastičari su za večerašnje otvorenje donirali oko 3.000 kolača koji su posluženi.

Kulturno-vjerska manifestacija "Selam, ya Resulallah - Dani o Allahovom poslaniku" traje do 23. januara.