BiH
0

Uvodne riječi u predmetu "Mirko Pekez i drugi" 8., a prva svjedočenja 11. februara

FENA
Uvodnim riječima tužiteljstva 8. februara će pred vijećem Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu početi glavni pretres u krivičnom predmetu protiv Mirka (Špiro) Pekeza, Mirka (Mile) Pekeza i Milorada Savića, koje optužnica tereti za djelo ratni zločin protiv stanovništva, dogovoreno je danas na statusnoj konferenciji u Sarajevu.

Prema navodima optužnice, optuženi su za vrijeme ratnog stanja u Bosni i Hercegovini kao pripadnici Vojske Republike Srpske i rezervnog sastava milicije 10. septembra 1992. sakupili bošnjačko stanovništvo koje se nalazilo u mjestu Ljoljići-Čerkazovići, općina Jajce, kako bi ih odveli i ubili u mjestu Tisovac. Navodno su optuženi naoružani automatskim i poluautomatskim puškama nezakonito lišili slobode i nasilno iz kuća izveli Bošnjake te ih okupili na mjestu Osoje pa sve zajedno poveli do Tisovca. Tu su im naredili da se poredaju jedni pored drugih, uz ivicu provalije, a, kada su ovi to učinili, optuženi su rafalnom paljbom usmrtili 23 osobe, dok su četiri ranjene.

Datum početka glavnog pretresa dogovoren je nakon što je Duško Panić, branitelj drugooptuženog Mirka (Mile) Pekeza, izvijestio sudsko vijeće da je njegovom branjeniku sluh u cijelosti oštećen te da zbog toga ne može pratiti sudski postupak u ovom predmetu.

„Ja s njim nisam obavio razgovor, komunicirali smo samo papirićima“, kazao je Panić, prilažući vijeću ljekarski nalaz koji potvrđuje ove navode, te predlažući da se Pekezu nabavi slušni aparat.

Sudsko vijeće je procijenilo da bi ovaj problem mogao biti riješen do početka glavnog pretresa.

Tužiteljstvo je najavilo da mu je za čitanje optužnice, uvodnu riječ i izvođenje dokaza, među kojima je saslušanje 11 svjedoka, potrebno osam radnih dana.

Braniteljica prvooptuženog Mirka (Špiro) Pekeza Slavica Čvoro, i branitelj trećeoptuženog Milorada Savića Nebojša Pantić najavili su izvođenje po pet svjedoka na okolnosti činjeničnih navoda optužnice.

Tužitelj Mirko Lečić izrazio je protivljenje bilo kakvom ukidanju pritvora prema optuženima, smatrajući da i dalje stoje razlozi zbog kojih je pritvor i određen.

Odbrana trojice optuženih smatra da nema nijednog razloga za daljnje zadržavanje u pritvoru zbog čega je predložila zamjenu pritvora blažim mjerama.

Prva dva svjedoka tužiteljstva najavljena su za 11. februar u 10 sati.

Mirko Pekez Guzan rođen je 1966. u selu Čerkazovići, općina Jajce; Mirko Pekez Peka rođen je 1965. u selu Čerkazovići, općina Jajce, a Milorad Savić Mića 1970. godine u selu Čerkazovići, općina Jajce.

Optuženi se nalaze u pritvoru od 1. novembra 2007. godine. Sud je potvrdio optužnicu 28. novembra 2007. Na ročištu održanom 11. decembra iste godine optuženi su se izjasnili da nisu krivi.