Vijeće ministara BiH
0

Utvrđen set zakona iz mape puta

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Vijeće ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Prijedlog zakona o graničnoj kontroli.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić istakao je da je na sjednici usvojen i Prijedlog zakona o kontroli i kretanju oružja i vojne opreme, kao i Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Prema njegovim rječima,  postignut je kompromis o utvrđivanju Prijedloga odluke obaveznog međusobnog usklađivanja entitetskih, kantonalnih i propisa Brčko distrikta o oružju i njihovom usklađivanju sa međunarodnim aktima.
		
Špirić je ocjenio da je današnja sjednica Vijeća ministara BiH  jedna od najboljih i  istakao  da je to veliki iskorak BiH.  

On je  naveo     da su utvrđeni prijedlozi zakona veoma značajni za provođenje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima  i izrazio nadu da će Parlamentarna skupština BiH na zajedničkoj sjednici oba doma po hitnom postupku usvojiti  ove  zakonske akte. 

Vijeće ministara je danas nakon redovne sjednice održao tematsku sjednicu koja je posvećena NATO integracijama na kojoj  je, između ostalog,   odobrena komunikaciona strategija u NATO integracijskom procesu  s ciljem podizanja nivoa informisanosti javnosti o NATO-u i obezbijeđivanju podrške građana za ulazak u Alijansu.

"Ova tematska  sjednica znak je da BiH drži do puta ka NATO-u i u tom smislu postoji značajan napredak", rekao je Špirić i  naglasio da put BiH ka NATO-u karakteriše visok stepen izvršavanja obaveza.