BiH
3

Utvrđen Prijedlog zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža Trebević

FENA
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Prijedlog zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža Trebević na svojoj 54. redovnoj sjednici, nakon što je ovaj zakon dobio potrebnu saglasnost lokalne zajednice, u ovom slučaju Općinskog vijeća Stari Grad, a zbog čega je bio povučen sa dnevnog reda 30. sjednice Skupštine Kantona održane 13. novembra 2013. godine.

Uz ovaj zakon, Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja kojom će se, donešenjem Zakona o proglašenju područja Trebević zaštićenim pejzažem, djelatnost Ustanove proširiti i na ovo zaštićeno područje.

Oba dokumenta su proslijeđena u skupštinsku proceduru kako bi o njima zastupnici Skupštine KS na nekoj od narednih sjednica vodili raspravu te ih donijeli.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o usvajanju Izmjena i dopuna Urbanističkog plana Grada Sarajeva za urbano područje Sarajevo za period od 1986. do 2015. godine sa Prijedlogom odluke o izmjenama i dopunama Odluke o provođenju Urbanističkog plana Grada Sarajeva za urbano područje Sarajevo za isti period.

Ovim izmjenama i dopunama Plana omogućit će se da dionice Južne longitudinalne i I transverzale zadrže osnovnu trasu iz važećeg Urbanističkog plana, uz poboljšanje geometrije saobraćajnice, te obezbijeđenje punog profila umjesto razdvojenih kolovoza na dijelu Južne longitudinalne, tačnije kod zgrade u ulici Grbavička od broja 62 do broja 68.

Ovo tehničko rješenje zahtjeva uklanjanje postojećeg stambenog objekta i uklanjanje privremenih poslovnih objekata u ulici Zvornička. I ovaj prijedlog bit će upućen zastupnicima Skupštine KS na razmatranje i donošenje.

Članovi Vlade su usvojili i Prijedlog odluke o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja JU Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo.

Obzirom da je Skupština Kantona Sarajevo ranije donijela odluku o osnivanju Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije Kantona Sarajevo, koji će nastaviti poslovati pod nazivom Javna ustanova Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, bilo je neophodno izvršiti preuzimanje osnivačkih prava i usklađivanje organizacije rada Zavoda sa odredbama Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Imajući u vidu naprijed navedeno, te potrebu za preuzimanjem Zavoda kao specijalizirane zdravstveno-socijalne ustanove koja se bavi prevencijom, liječenjem i rehabilitacijom ovisnika na području Kantona Sarajevo, neophodno je i da Skupština Kanton Sarajevo donese ovu odluku, saopćeno je iz Pres-službe KS.