Predstavnički dom PSBiH
0

Usvojene izmjene Krivičnog zakona

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Donošenjem ovih izmjena, Bosna i Hercegovina ispunit će još jedan uslov za liberalizaciju viznog režima i uskladiti legislativu u ovoj oblasti i rješenja u zemljama EU.

Sveobuhvatnim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH sistemski će, između ostalog, biti definirana mogućnost oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom te dopunjene odredbe koje se odnose na finansiranje i poticanje terorističkih aktivnosti, vrbovanje za njih, organiziranje terorističkih grupa i trgovinu ljudima.

Izmjene i dopune Krivičnog zakona pripremila je ekspertna radna grupa s ciljem da se pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini omogući efikasniji rad i na taj način doprinese boljoj sigurnosti građana u BiH.

Predstavnički dom nije prihvatio prijedlog poslanika Momčila Novakovića da se zaduži Ustavnopravna komisija da organizira javnu raspravu o predloženom zakonu.

Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine, koji su poslanici razmatrali u prvom čitanju, vraćen je Zajedničkoj komisiji za ekonomske refome i razvoj na doradu i dodatno usaglašavanje.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji su predlagači poslanici SNSD-a, vraćen je Komisiji za finansije i budžet na ponovno razmatranje.

Poslanici nisu podržali Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka kao ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Poslanici su usvojili Izvještaj o izvršavanju Plana aktivnosti za ispunjavanje preostalih obaveza iz Mape pute za liberalizaciju viznog režima za period 15.7.2009. – 7.9.2009. godine koji je sačinila Interresorna radna grupa za liberalizaciju viznog režima.

Nives Jukić je imenovana za ombudsmena u Instituciju ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.