Dom naroda PSBiH
0

Usvojene izmjene i dopune Zakona o graničnoj kontroli

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli kojim se doprinosi liberalizaciji viznog režima za bh. građane i ova oblast dodatno usklađuje s evropskim standardima.

Izmjenama i dopunama Zakona propisuje se obaveza donošenja podzakonskih propisa o izgledu graničnih oznaka i načinu postavljanja tih oznaka na graničnoj liniji, kao zajedničkog posla odgovarajućih tijela Bosne i Hercegovine i susjednih država, što će biti uređeno međunarodnim ugovorom o granici.

Također, utvrđivanjem detaljnih procedura u vezi s kretanjem i zadržavanjem na području graničnih prijelaza na međunarodnim aerodromima unapređuju se sigurnosne procedure i vrši njihovo usklađivanje s međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

Usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine.

Izmjenom i dopunama vrši se usklađivanje postojećeg Zakona o carinskoj politici BiH s odgovarajućim evropskim propisima i stvaraju uvjeti za brzu, efikasnu i dosljednu implementaciju evropskih carinskih pravila u praksi.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija.

Jedna od predviđenih izmjena odnosi se na visinu priloga koji politička stranka može primiti od fizičke ili pravne osobe. Umjesto dosadašnje odredbe da ukupan iznos jednokratnog priloga ne smije premašiti osam prosječnih plaća u jednoj kalendarskoj godini, prihvaćena je izmjena prema kojoj „ukupan iznos svih priloga jedne fizičke osobe u jednoj kalendarskoj godini ne smije premašiti osam prosječnih netoplaća, a ukupan iznos svih priloga jedne pravne osobe u jednoj kalendarskoj godini ne smije premašiti 15 prosječnih netoplaća“.