Borci se razišli
142

Usvojena Odluka o načinu reguliranja prava na penziju pripadnika OS BiH

FENA/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Nakon cjelodnevne vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH predsjedavajući ovog doma Fehim Škaljić uz konsultacije s predsjednicima klubova donio je odluku da se 13. vanredna sjednica prekine i istovremeno da se zakaže 14. vanredna sjednica.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Na predloženom dnevnom redu 14. sjednice, kojoj nisu prisustvovali poslanici iz Stranke demokratske akcije, našle su se dvije tačke, Odluka o načinu regulisanja statusa prava na penziju pripadnika Oružanih snaga BiH kojima su prestala prava na dan 31. maja 2012. godine i Prijedlog Zakona o zaštiti žiranata FBiH.

Na taj način je izglasana, odnosno donijeta Odluka kojom se potvrđuje pravo na penziju pripadnika Oružanih snaga BiH, koje je ostvareno prema odredbama Zakona o službi u OSBiH, a regulirat će se u Jedinstvenom zakonu o ostvarivanju prava na penziju pripadnika OSBiH u Federaciji BiH.

Prema ovoj odluci Jedinstveni zakon treba donijeti Parlament FBiH do 31. marta 2013. godine, a u slučaju da ne donese zakon do predviđenog roka pravo na penziju pripadnika OSBiH regulirat će se posebnim zakonom koji će biti donesen najkasnije do 20. aprila 2013. godine.

"Od relevantnih političara danas smo dobili uvjerenje da je Odluka o načinu regulisanja statusa prava na penziju pripadnika Oružanih snaga BiH kojima su prestala prava na dan 31. maja 2012. godine pravni akt koji garantuje sigurnost boračke populacije", kazao je Šemsudin Pojata, predstavnik boračke populacije nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH donio Odluku na svojoj 14. vanrednoj sjednici.

Istakao je stav boraca, govoreći da je Odluka jače utemeljenje nego prethodno donesen zaključak, jer ona proizvodi pravno dejstvo.

"Zaista želim vjerovati u to i svim šefovima Klubova koji su rekli da je nesporno pravo boračke populacije", naglasio je Pojata.

Također, Predstavnički dom Parlamenta FBiH utvrdio je Zakon o zaštiti žiranata u Federaciji BiH, čime je zaključena sjednica.

Zastupnici SDA su napustili sjednicu jer su nezadovoljni odlukom parlamentarne većine da se na zahtjev zastupnika SDP-a sa današnjeg dnevnog reda sjednice povuče razmatranje Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima shodno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

Upravo zbog ovog zakona ispred zgrade Parlamenta Federacije danas je protestovalo oko 1.500 demobilisanih boraca koji su tražiliusvajanje zakona na današnjoj sjednici.

Borci su pokušali i ući u zgradu Parlamenta u čemu ih je spriječila policija. Do incidenta je došlo nakon što je predstavnik demobilisanih boraca Šemsudin Pojata izašao pred borce i počeo čitati listu zahtjeva koju su usaglasili sa parlamentarcima te kazao kako su parlamentarci tražili da se izjašnjavanje o tim pitanjima odgodi do 20. aprila.

U incidentu je lakše povrijeđeno nekoliko osoba, a intervenisala je i Hitna medicinska pomoć.

Nakon okončanja sjednice borci su se razišli.