Vijeće ministara
0

Usvojena informacija o transferu sredstava entitetskim fondovima

SRNA
Vijeće ministara BiH usvojio je danas Informaciju Ministarstva odbrane o provođenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH – transfer sredstava entitetskim fondovima PIO/MIO.

Vijeće ministara je na sjednici dao saglasnost Ministarstvu finansija i trezora da putem Jedinstvenog računa trezora izvrši prenos sredstava iz Budžeta institucija BiH, koji je odobren za Ministarstvo odbrane BiH, a na osnovu potpisanog sporazuma sa fondovima PIO/MIO Federacije BiH i Republike Srpske.

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o komunikacijama, s ciljem otklanjanja zakonske nedorečenosti u pogledu imenovanja članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH.

U izmjenama se navodi da Vijeće RAK-a ima sedam članova koje imenuje Parlamentarna skupština BiH na period od četiri godine, sa mogućnošću samo još jednog ponovnog imenovanja.

Ministri su usvojili i Sporazum između Vlade Srbije i ostalih članica Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Europi o sjedištu Sekretarijata Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Europi /ERI SEE/ i ovlastili ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića da potpiše ovaj sporazum.

Novo sjedište Sekretarijata ERI SEE-a biće Beograd, nakon što je Srbija preuzela predsjedavanje ovom inicijativom od Hrvatske.

"Utvrđen je i Prijedlog osnova za zaključivanje Dodatnog sporazuma o finansiranju 2. na Sporazum o finansiranju i projektu od 12. oktobra 2009. godine, između KFV-a, Frankfurt na Majni, i BiH, zastupane od Ministarstva finansija i trezora, kao i Republike Srpske, zastupane od Ministarstva finansija i Grada Banja Luka na iznos od 1.470.000 eura – Gradski sistem vodosnabdjevanja i odvodnje otpadnih voda u Banjoj Luci", saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Ministarstvo finansija i trezora BiH dostaviće Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora Nikola Špirić.

Dodatnim sporazumom KFV za 1.470.000 eura povećava BiH dodijeljeni iznos ranijeg granta od 6.980.000 eura, tako da će ukupno iznositi 8.450.000 eura.

Realizacijom ovog projekta poboljšaće se zaštita prirodnih resursa i na taj način unaprijediti uslovi života stanovnika Banjaluke.