Narodna skupština RS
0

Usvojen rebalans budžeta, odbijeni amandmani opozicije

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas rebalans budžeta RS-a po hitnom postupku, koji je time smanjen za 70 miliona KM i budžetski okvir umjesto 1,67 milijardi KM sada iznosi 1,6 milijardi KM.

Rebalans je usvojen glasovima 45 poslanika, a nije prihvaćen nijedan od oko stotinu amandmana opozicije kojima je traženo da se ne smanjuju izdvajanja za socijalne kategorije, borački dodatak, izdvajanja fondu zdravstva, povratak...

Skupštinska većina je prihvatila dva amandmana SNSD-a, među kojima i onaj da se umjesto 1,88 miliona KM za sufinansiranje javnih medija izdvoji još pet miliona KM, pa će javni mediji prema usvojenom rebalansu budžeta u RS-u imati ukupno na raspolaganju 6.880.000 KM.

Taj iznos će se obezbijediti na teret sredstava u okviru Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite sa pozicije namjenska izdvajanja Fondu za zdravstveno osiguranje RS-a.

Ovaj amandman SNSD je obrazložio riječima da „da je svjetska ekonomska kriza pogodila kompletan realan sektor pa i medije u RS-u, što je dovelo do problema u njihovom funkcioniranju".

Inače, ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić je rekao da razlog donošenja rebalansa budžeta za ovu godinu po hitnom postupku ograničen rok za njegovo usvajanje, a u skladu s uvjetima Međunarodnog monternog fonda za odobrenje trogodišnjeg stand-by aranžmana Bosni i Hercegovini.

Prema rebalansu budžeta RS-a najznačajnije uštede ostvarit će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite 15,9 miliona KM, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica 15 miliona KM, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite 13,2 miliona KM, Ministarstvo pravde 6,1 milion, Ministarstvo prosvjete i kulture 2,6 miliona KM, Ministarstvo porodice, omladine i sporta 2,1 milion KM, Ministarstvo unutrašnjih poslova 1,6 miliona KM i Narodna skupština RS milion KM.

Također, predviđa se smanjenje domaće budžetske potrošnje za 4,6 podsto.

Tokom burne rasprave opozicija u RS-u isticala je da vlast ne smanjuje javnu potrošnju, već planira uštede kod davanja za socijalne kategorije, dok su poslanici SNSD-a naveli da će stavke, npr. za borački dodatak koje će biti ukinute u ovoj godini, biti nadoknađene kroz Ekonomsko-razvojni program.

Poslanici iz reda bošnjačkog naroda su posebno negodovali zbog činjenice da je rebalansom predvđena ušteda u Ministarstvu za izbjeglice i raseljene, ističući da time RS onemogućava povratak u RS.

Opozicija je i više puta tražila i da Vlada stavi Skupštini RS-a na uvid pismo namjera za aranžman s MMF-om kako bi se vidjelo po kojem se to osnovu samo RS kreditno zadužuje u iznosu od 200 miliona eura, a koje je veće od „ukupnog zaduženja koje je RS imala od Dejtona do danas“.