BiH
968

Ustavni sud FBiH odlučio: DF je bio u pravu, sporna uredba nije u skladu s Ustavom

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ustavni sud Federacije BiH presudio je da Uredba kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH, nije u skladu s Ustavom FBiH.

Uredba o načinu imenovanja u javnim preduzećima u FBiH ključni je razlog zbog kojeg je vlada premijera Fadila Novalića skoro pola godine djelovala u krnjem sastavu.

Naime, nakon što je Vlada FBiH usvojila spornu Uredbu, ministri iz Demokratske fronte podnijeli su ostavke. Ključ ove Uredbe je da upravljačke strukture u državnim preduzećima imenuje Vlada Federacije BiH, a ne resorni ministri. Za Uredbu su tada glasali ministri iz SDA i HDZ-a BiH, čime su preglasali DF-ove ministre.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je 9. juna Ustavnom sudu FBiH zahtjev za utvrđivanje ustavnosti uredbe. Demokratska fronta tvrdila je kako Vlada FBiH ne može viši pravni akt, odnosno zakon, usklađivati s nižim pravim aktom, što je u ovom slučaju uredba, ocjenjujući da se takvim postupanjem pokazuje nepoštivanje pravnog sistema u FBiH.

Sa druge strane, ministri iz SDA i HDZ-a BiH u Vladi FBiH tvrdili su da je sporna uredba u skladu sa zakonima i Ustavom FBiH.