Ocijenili je neosnovanom
64

Ustavni sud BiH odbacio apelaciju koalicije "Moja adresa: Srebrenica"

B. R.
Srebrenica (Foto: N. G./Klix.ba)
Srebrenica (Foto: N. G./Klix.ba)
Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je odbacio apelaciju koalicije "Moja adresa: Srebrenica" ocijenivši je kao neosnovanom. Riječ je o apelaciji na odluku Suda Bosne i Hercegovine.
Sud Bosne i Hercegovine je odbio da zatraži od Centralne izborne komisije (CIK) da obustavi radnje i aktivnosti utemeljene na Odluci o raspisivanju i održavanju ponovnih lokalnih izbora u Srebrenici.

U koaliciji "Moja adresa: Srebrenica" su tražili navedeno od suda tvrdeći da su se dešavale neregularnosti uoči ponovljenih izbora.

U odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je napomenuto da je Sud Bosne i Hercegovine u obrazloženju odluke naveo da mu je CIK dostavio odgovor na žalbu u kojem je istakao da je žalba neosnovana i da su osporenom odlukom poništeni izbori na biračkim mjestima na kojima su utvrđene nepravilnosti koje mogu utjecati na rezultate izbora.

U Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine su također obrazložili svoju današnju odluku.

"Sud je zaključio da nije povrijeđeno pravo iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine i člana 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskig prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija) u vezi s pasivnim biračkim pravom iz člana 1.5. stav 2. i člana 13.7 Izbornog zakona u vezi sa članom 4.4. Izbornog zakona Bosne kada je apelantici bilo omogućeno da se, u skladu sa članom 4.4. Izbornog zakona, prijavi da učestvuje na izborima za načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu Općine Srebrenica, pri čemu se u pogledu rokova i načina glasanja vodilo računa i o izuzetno otežanom ili prekinutom poštanskom saobraćaju uzrokovanom pandemijom koronavirusa, te kada je apelantici omogućena zaštita izbornog prava putem Izborne komisije i Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, shodno članu 6.1. Izbornog zakona", potcrtali su.

Podsjećamo, nakon prvobitno održanih lokalnih izbora u Srebrenici prošle godine oni su poništeni zbog nepravilnosti, a zbog koji su reagovali i pravosudni organi. Zbog toga je CIK ponovo raspisao izbore održane 21. februara.

Međutim, u koaliciji "Moja adresa: Srebrenica", oko koje su okupljene Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Savez za boju budućnost (SBB) i Pokret demokratske akcije (PDA), su tražili od CIK-a da reaguje tvrdeći da se dešavaju nepravilnosti uoči ponovljenih izbora. S obzirom na to da CIK nije reagovao, tražili su reakciju Suda Bosne i Hercegovine.

Vijećnici stranaka sa sjedištem u Sarajevu prihvatili su mandate nakon ponovljenih izbora, iako je ranije najavljivano da se to neće desiti zbog sumnje u nepravilnosti.

Kao razlog za preuzimanje mandata su naveli to da nisu željeli da mandati pripadnu vijećnicima koji nisu željeli ispoštovati dogovor o nepreuzimanju mandata tj. da ih preuzmu oni koji nemaju legitimitet građana.