Ibrahim Spahić
0

"Ustav se ne može mijenjati amandmanima"

Sarajevo-x.com
Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Kandidat Građanske demokratske stranke Bosne i Hercegovine za člana Predsjedništva BiH Ibrahim Spahić izjavio je na konferenciji za novinare u Međugorju da su i "aprilski paket" i "prudski sporazum" i "butmirski dogovor" propali jer po Ustavu Bosne i Hercegovine nije moguća amandmanska izmjena Ustava.

"I 'aprilski paket' i 'prudski sporazum' i 'butmirski dogovor' propali su jer nije moguća amandmanska izmjena Ustava. Svi učesnici, a posebno ustavobranitelji morali su znati da u Članu 10 stav 2 Ustava Bosne i hercegovine stoji: 'Nijedna izmjena ili dopuna ovog Ustava ne može dokinuti ili umanjiti nijedno od prava i sloboda navedenih u članu 2 ovog ustava ili izmijeniti ovaj stav'", kazao je Spahić.

Predsjednik Spahić, koji je inicijator donošenja Zakona o pravima manjina i manjinskih zajednica u BiH, kazao je kako je više puta upozoravao i domaće i međunarodne zvaničnike na to da se ne smiju zaobilaziti ljudska prava i slobode kad se razgovara o promjenama Ustava.

"Zato insistiram na tome da se ustav Bosne i Hercegovine mora donijeti referendumom svih građana, jer nije moguće učiniti bilo kakvu amandmansku promjenu Ustava, a da ona ne zadire u ljudska prava i slobode garantirane Ustavom, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda i njenim protokolima", kazao je Spahić, saopćeno je iz GDS-a.