BiH
0

Uspostava RCC-a je historijski korak naprijed za zemlje regiona

FENA
Generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) Hidajet Bišćević i specijalni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek ocijenili su danas u Sarajevu, na prezentaciji prioriteta i osoblja RCC-a, da početak rada Vijeća predstavlja historijski korak naprijed za zemlje regiona, koje su se po prvi put u modernoj povijesti odlučile da uzmu regionalnu saradnju u svoje ruke.

RCC, čije je sjedište u Sarajevu, naslijednik je Pakta o stabilnosti i njegov cilj je da jača regionalnu saradnju i podršku evropskim i evroatlantskim integracijama u jugoistočnoj Evropi.

Busek je u svom obraćanju naglasio da je Pakt o stabilnosti pokrenut na samitu u Sarajevu u junu 1999. godine. U tom periodu, smatra Busek, region je imao dugo i uspješno putovanje.

"Ovo je historijski veliki korak naprijed. Od Bečkog kongresa 1815. godine sve se odučivalo izvan regiona, u Londonu, Parizu, Berlinu, Beču, Moskvi... Sada regija uzima stvar u svoje ruke. Ovaj ured u Sarajevu je simbol toga", kazao je Busek.

Generalni sekretar RCC-a Hidajet Bišćević naglasio je da zadatak koji RCC ima pred sobom predstavlja ogroman izazov i veliku odgovornost.

On je, međutim, veoma ohrabren sve većim interesom međunarodne zajednice da pomogne jugoistočnoj Evropi u prevladavanju preostalih neriješenih pitanja i punom spremnošću svih zemalja regiona da nastave i očuvaju prijateljsku saradnju uprkos svim razlikama koje imaju.

"Moramo naučiti živjeti u okviru dijaloga i međusobnog razumijevanja, čak i kada imamo razlike oko nekih pitanja", rekao je Bišćević.

Nakon početka rada Sekretarijata RCC-a u Sarajevu određeni su i voditelji pet glavnih odjela za provedbu prioriteta. Na čelu Odjela za ekonomski i društveni razvoj je Emira Tufo iz BiH, Odjela za pravosuđe i unutarnje poslove Ivan Cucu Constantin Virgil iz Rumunije, Efrem Radev iz Bugarske vodit će Odjel za sigurnosna pitanja, Miroslav Kukobat iz Srbije Odjel za energetiku i infrastrukturu, Alexandru Murzac iz Moldavije je šef administracije (ljudski resursi), dok je Miroslav Papa iz Hrvatske šef kabineta.

"To su istovremeno pet podrčja koja Evropska komisija prepoznaje kao prioritete za razvoj jugoistočne Evrope u sljedećem razdoblju", kazao je Bišćević.

On, međutim, kao glavni sekretar RCC-a, koji bi trebalo da koordinira saradnju svim zemalja regiona, nije mogao ulaziti u specifične detalje procesa pridruživanja Evropskoj uniji pojedinih zemalja, ali je naglasio da su tehnička i politička pitanja potpisivanja sporazuma sa EU ove ili naredne sedmice u osnovi sekundarna.

"Bitno je strateško pitanje, da se cijeli ovaj region kreće ka euroatlantskim integracijama i da zadrži povijesni potencijal koji ova regija ima", poručio je.

Upitan da li taj potencijal postoji u Srbiji, gdje bi, prema rezultatima anketa, pobjedu na predstojećim izborima 11. maja mogle osvojiti antievropske snage, Bišćević je rekao da je uvjeren da Srbija ima snage, a svakako ima i pravo, da nastavi taj put.