Završen 31. decembra
0

Uspješan mandat BiH u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda

FENA
Dvogodišnji mandat Bosne i Hercegovine kao nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda završen je 31. decembra 2011. godine.

Tokom dvogodišnjeg mandata, koji je započeo 1. januara 2010. godine, BiH je predsjedavala Komitetom za sankcije za Liberiju i Neformalnom radnom grupom Vijeća sigurnosti za dokumentaciju i potpredsjedavala Komitetima za sankcije za Libiju, Sijera Leone i Sudan.

Posebno se ističe predsjedavanje BiH Vijećem sigurnosti tokom januara 2011. godine. Za temu predsjedavanja naša zemlja je, u skladu sa praksom održavanja otvorenih debata zemlje predsjedavajuće, odabrala u međunarodnim krugovima dobro prihvaćenu temu: „Postkonfliktna izgradnja mira: Izgradnja institucija“.

Navedena tema je odabrana zbog značaja izgradnje institucija, kao dijela koncepta sveobuhvatne izgradnje mira, jedne od osnovnih aktivnosti u nadležnosti Vijeća sigurnosti.

Tokom predsjedavanja BiH je pokazala sposobnost da efikasno i nepristrasno koordinira aktivnosti i vodi konsultacije sa drugim članicama Vijeća sigurnosti u pripremi, kako onih predviđenih programom rada za taj mjesec, tako i aktivnostima po novonastalim situacijama.

Aktivnosti BiH u Vijeću sigurnosti temeljile su se i bile su vođene u smjeru realizacije osnovnih ciljeva zacrtanih prilikom donošenja odluke o podnošenju kandidature za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti. To su: afirmacija BiH na međunarodnom planu i doprinos rješavanju svjetskih problema iz perspektive BiH kao multietničke i multikulturalne države; doprinos aktivnostima Vijeća sigurnosti koje za cilj imaju sprečavanje sukoba i mirno rješavanje postojećih kriza u svijetu, te doprinos aktivnostima u oblasti poslijeratne izgradnje društva i monitoring postkonfliktnih situacija, naročito u oblastima uspostave i osiguranja vladavine prava, izgradnje institucija, poštivanja ljudskih prava i održivog povratka izbjeglica i raseljenih lica.

Članstvo u Vijeću sigurnosti predstavljalo je poseban izazov za institucije BiH s obzirom na potrebu zajedničkog i koordiniranog načina djelovanja, čime se pružila mogućnost da se značajnije doprinese unapređenju imidža BiH kao odgovornog i pouzdanog partnera, spremnog da na kvalitetan način odgovori izazovima i izvršava obaveze koje proizilaze konkretno iz članstva u Vijeću sigurnosti, ali dugoročno i iz članstva u euroatlantskim strukturama.

Na ovaj izazov BiH i njene institucije su uspješno odgovorile. Bosna i Hercegovina je uspjela odgovoriti i izazovu da, bezmalo, svakodnevno definira stavove o svakom pojedinačnom svjetskom problemu i pitanju s kojima se Vijeće sigurnosti u svom radu susretalo tokom protekle dvije godine, što je doprinijelo jačanju profesionalne koordinacije između institucija nadležnih za vođenje i izvršavanje vanjske politike zemlje.

Tokom dvogodišnjeg mandata, a naročito za vrijeme predsjedavanja Vijećem sigurnosti česti kontakti sa svim članicama Vijeća, kako stalnim, tako i nestalnim (Austrija, Brazil, Francuska, Gabon, Indija, Japan, Južnoafrička Republika, Kina, Kolumbija, Liban, Meksiko, Nigerija, Njemačka, Portugal, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Uganda) značajno su doprinijeli jačanju bilateralne saradnje BiH sa ovim državama.

Članstvo BiH u Vijeću sigurnosti je doprinijelo i definiranju vanjskopolitičkih stavova BiH po pitanjima koja do sada nisu bila među vanjskopolitičkim prioritetima, prvenstveno po pitanju kriznih situacija u određenim dijelovima svijeta.

Značajno je istaći da će iskustva stečena tokom mandata u Vijeću sigurnosti u velikoj mjeri pomoći Bosni i Hercegovini pri ispunjavanja obaveza iz procesa pristupanja Evropskoj uniji i NATO-u.

Na osnovu aktivnosti BiH u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda može se bez ikakve dvojbe zaključiti da je BiH ispunila sva očekivanja i dala puni doprinos radu Vijeća sigurnosti i Ujedinjenih naroda uopće.

Aktivnim odnosom i učešćem u nastojanjima Vijeća sigurnosti da izvršava svoju osnovnu funkciju očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti, BiH se dokazala kao ozbiljan, odgovoran i pouzdan partner i član međunarodne zajednice, spreman da na kvalitetan način odgovori izazovima i izvršava preuzete obaveze.

Članstvo BiH u Vijeću sigurnosti može se ocijeniti kao jedan od njenih najvećih vanjskopolitičkih uspjeha, koji je znatno doprinio njenoj afirmaciji i ugledu u svijetu, a što potvrđuju i ocjene mnogih zemalja, uključujući i ocjene stalnih članica Vijeća sigurnosti, kao i generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, koji su pohvalili članstvo BiH i njen doprinos radu Vijeća sigurnosti, saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.