Prijetnja po zdravlje
23

Uskoro počinje uklanjanje kancerogene deponije u Tuzli, za projekat izdvojeno milion KM

A. K.
Lokalitet na kojem se nalazi kancerogeni otpad (Foto: A. K./Klix.ba)
Lokalitet na kojem se nalazi kancerogeni otpad (Foto: A. K./Klix.ba)
Uklanjanje dijela kancerogene deponije koja se nalazi u dijelu nekadašnje industrijske zone u Tuzli uskoro će početi. Za tu namjenu je izdvojeno milion konvertibilnih maraka, a sredstva su uplaćena u kantonalni trezor.

Naime, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić razgovarala je danas sa federalnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder o problemima velikih zagađivača, nedovoljnom inspekcijskom nadzoru te uredbi o nadležnosti izdavanja okolinskih dozvola.

Ključnom temom, međutim, pokazala se informacija da je Ministarstvo okoliša i turizma FBiH Tuzlanskom kantonu doznačilo polovinu sredstava za otklanjanje opasnog otpada iz nekadašnjeg HAK-a. Prema riječima ministrice Ajšić, uplaćen je milion KM.

"Prije nekoliko dana uplaćena su sredstva u naš trezor u vrijednosti od milion KM tako da nam već teče rok za implementaciju ugovora koji smo potpisali u martu mjesecu tekuće godine. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona već je započelo proceduru i načinilo korake koji su neophodni da bi se ubrzao taj proces. Tako da ćemo u što kraćem roku imati i realizaciju za uklanjanje opasnog materijala na području HAK-a", kazala je Ajšić.

Detalj sa sastanka u Tuzli
Detalj sa sastanka u Tuzli

Podsjećamo, hemijska industrija u Tuzli je godinama, uz glavne proizvode, stvarala i opasni otpad koji nije propisno odlagan. Decenijama su hemijske materije bile uskladištene u zemlji, ali i na njenom tlu, a kako bi se zvanično utvrdilo o kolikim količinama je riječ, prije nešto više od dvije godine je počelo otkopavanje jedne od deponija koja se nalazi u krugu nekadašnje kompanije HAK II.

Uz utvrđivanje količina otpada, ustanovljeno je i da je riječ o kancerogenim materijama, koje posredstvom zraka, vode i tla utječu i na zdravlje stanovništva.

Tema zaštićenih područja TK i proglašenje novih dijelova zaštićenim područjima je dio razgovora koji je prihvaćen kao aktuelan u momentu kada se razgovara o Zakonu o proglašenju planine Konjuh zaštićenim pejzažem i elaboratu o osnivanju javne ustanove. Dilema u vezi s nadležnosti za izdavanje okolinskih dozvola, za koje je odnedavno uredbom odgovorno Federalno ministarstvo, također je bila tema današnjeg sastanka.

"Mi smo prije toga kada je donošena uredba bili aktivno uključeni i imali određene zahtjeve koji imaju za cilj efikasniju primjenu na području TK. Dobili smo informaciju da je planiran i sastanak u federalnom ministarstvu sa svim kantonalnim ministrima o toj temi", kazala je Ajšić.

Na sastanku je bilo riječi i o velikim zagađivačima koji se nalaze na području TK, a za čije okolinske dozvole je nadležno Federalno ministarstvo. Zajedničkim djelovanjem, rečeno je, treba utjecati na velike zagađivače kako bi se smanjilo zagađenje.