Zaštita spomenika
0

Uskoro obnova Panjine kule i Kozije ćuprije

FENA
Panjina kula
Panjina kula
Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo u narednih će mjesec dana započeti radove na obnovi objekta Panjine kule, koji se trenutno nalazi u raspadajućem stanju, kazao je danas za Fenu direktor Zavoda Munib Buljina.

On navodi da je za obnovu tog objekta projektna dokumentacija već završena, a preostalo je okončanje procedure izvođača radova. Projekt u vrijednosti od 150.000 KM finansira Općina Centar.

Buljina naglašava da je zbog iznimno lošeg stanja očuvanosti objekt prethodno stabiliziran i privremeno pokriven kako se tokom zime i usljed padavina ne bi u potpunosti obrušio. Izvorno je građen od čerpića, te je u ovoj godini planirana njegova konstruktivna stabilizacija i zatvaranje krovom. Kompletiranje obnove cjelokupnog objekta očekuje se tek u idućoj godini.

Zavod će u narednom periodu ući i u realizaciju druge faze radova na Kozijoj ćupriji, jednom od četiri sačuvana stara mosta na području grada. U prvoj je fazi položen hidroizolacioni sloj, jer je dolazilo do velikog procjeđivanja vode koja je direktno ugrožavala stabilnost luka mosta, presložena je kaldrma i napravljena adekvatna odvodnja.

U ovoj će se fazi raditi konstruktivna stabilizacija obalnih zidova te radovi kamenarskog karaktera. Vrijednost projekta je oko 80.000 KM.

Put na kojem je Kozija ćuprija premošćavala Miljacku čuveni je carigradski drum, kojim se u doba osmanlijske vladavine iz Sarajeva išlo ka istočnim dijelovima Osmanskog carstva, sve do Carigrada. Ćuprija ima jedan luk sa dva kružna otvora, duga je 42, a široka 4,75 metara. Zidana je od krečnjaka i sedre.

U narednih će 10-15 dana početi i radovi na zamjeni dotrajalog lima bakarnim pokrivačem na objektu Gazi Husrev-begovog bezistana. Tenderska je dokumentacija prikupljena te izabrani izvođači radova. Vrijednost projekta prema sadašnjoj procjeni je oko 200.000 KM, a finansirat će ga Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Stari Grad i Gazi Husrev-begov vakuf.

Buljina naglašava da je riječ o iznimno važnom projektu, jer je povezan s projektom nastavka iluminacije Gazi Husrev-begove ulice, koji je stopiran dok se ne okonča pokrivanje bezistana.

Izvođači radova su izabrani i za projekt obnove Cekovića kuće (prve ženske škole Stake Skenderove u Sarajevu). Radovi u vrijednosti od oko 50.000 KM koje će finansirati Gradska uprava, trebali bi početi za desetak dana.

Stručnjaci Zavoda također realiziraju obimne aktivnosti na izradi elaborata o kulturno-historijskom naslijeđu Sarajeva za potrebe regulacionih planova. Trenutno se radi na tri gradska područja sa iznimnim kulturno-historijskim vrijednostima: Bjelave - Čekaluša, Bjelave - Mejtaš i Logavina. Zavod za planiranje razvoja grada te elaborate koristi kao osnovu za izradu regulacionih planova.

Na Jevrejskom se groblju, kao iznimno vrijednom spomeniku najviše kategorije s pojedinim primjercima nadgrobnih spomenika iz 16. i 17. stoljeća, trenutno završavaju radovi površinske odvodnje koji će biti završeni za 15-ak dana. Buljina podvlači da sredstva za obnovu nadgrobnih spomenika nisu planirana u ovoj godini.

Kratko komentirajući objekt kasarne Jajce, koju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na posljednjoj sjednici uvrstila na Listu ugroženih spomenika BiH, direktor Buljina ističe da je riječ o obimnom i zahtjevnom projektu. Stanje objekta je vrlo loše, te su nužna velika sredstva da se uradi detaljna i precizna projektna dokumentacija sa svim fazama rekonstrukcije.