BiH
4

Uskoro izmjene zakona o Elektroprenosu BiH?

FENA
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Iako se još ne zna tačan datum održavanja nove Skupštine akcionara Elektroprenosa BiH, predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović uvjerena je da će ono što je dogovoreno s federalnim premijerom Nerminom Nišićem i biti realizirano, uključujući i usvajanje novog zakona o toj zajedničkoj kompaniji.

Nikšić i Cvijanović su u julu dogovorili da se započnu pripreme Skupštine akcionara Elektroprenosa BiH koja bi trebalo da bude održana u ovom mjesecu, ali datum zasjedanja još nije poznat.

Cvijanović ističe da su održavanju Skupštine akcionara trebalo da prethode određeni dogovori te da se definira prijedlog izmjena i dopuna Zakona o" Elektroprenosu" prema Vijeću ministara BiH, odnosno resornom državnom ministarstvu.

Te izmjene zakona su spremne, kaže Cvijanović, a ostaje na državnom resornom ministru da predloži ono što su dva entitetska premijera usaglasila da bi se zakon usvojio.

"Taj zakon bi omogućio akcionarima, odnosno entitetima, da uživaju sva ona prava koja mi pripadaju", rekla je ona danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Naime, po dogovoru od 12. jula trebalo je da se definiše desetogodišnji plan investiranja s jasno uvaženim prioritetima, kao i trogodišnji operativni plan koji treba da uvaži prioritete koje su istakle dvije vlade kao akcionari te kompanije, te usaglase pitanja raspodjele akumulirane dobiti koja bi se mogla onda i podijeliti između FBiH i RS-a.

"Radit ćemo na tome i mislim da će to uskoro da se desi ", rekla je premijerka RS-a.