Alkalaj - Cooper
0

Uskoro Akcioni plan za članstvo u NATO

SRNA
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj informisao je danas generalnog direktora Glavnog sekretarijata Savjeta EU za spoljne i političko-vojne poslove Roberta Coopera da BiH planira da preda Akcioni plan za punopravno članstvo u NATO.

Alkalaj je naglasio da će članstvo BiH u NATO-u doprinijeti većoj stabilnosti i sigurnosti u regionu.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH navodi se da je Alkalaj upoznao Coopera o napretku koji je postignut na ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova,  koje je pred BiH postavio Savjet za provođenje  mira. 

Tokom susreta je  naglašeno da je za BiH jako važno da se OHR što prije transformiše u Kancelariju specijalnog predstavnika EU da  bi   mogla predati zahtjev za članstvo u EU. 

Alkalaj je naglasio da je jedan od najvećih prioriteta spoljne politike BiH liberalizacija viznog režima, te, s tim u vezi, istakao da vlasti u BiH ulažu velike napore kako bi se ispunili svi uslovi postavljeni u Mapi puta.

Ministar inostranih poslova BiH   upoznao  je Coopera da će početkom jula krenuti  izadavanje biometriskih  pasoša  i upoznao ga   o kandidaturi BiH za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period od  2010. do 2011. godine. 	

Alkalaj se zahvalio Cooperu na posjeti  BiH i iskoristio priliku da ga upozna sa aktuelnom političkom situacijom u zemlji, kao i reformama koje se sprovode u cilju približavanja evroatlanstkim integracijama.
Cooper je rekao  da je njegova posjeta, kao i posjeta visokog predstavnika za spoljnu  politiku Javiera  Solane, jedan od pokazatelja posvećenosti i podrške  koju je EU spremna pružiti BiH na putu ka Uniji. 

On  je istakao da shvata  značaj  pitanja liberalizacije viznog režima za građane BiH i naglasio da se moraju uložiti svi napori da  bi se što prije ispunili svi uslovi  iz Mape puta,  kako BiH ne bi zaostajala za ostalim zemljama iz regiona. 

Cooper je rekao da su ustavne promjene veoma bitne za BiH, te izrazio nadu da će političke strukture u BiH uskoro pronaći potreban kompromis.