Bihać i Bosanska Krupa
0

USK: Predavanja o proizvodnji povrća u staklenicima

FENA
Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona (USK), u saradnji sa međunarodnim Programom razvoja tržišne poljoprivrede "FARMA", u Bihaću i Bosanskoj Krupi organizirao je praktično-pokazna predavanja za proizvođače povrća.

U Bihaću je održano na porodičnom gazdinstvu Šefika Dedića, vlasnika oko 3 000 kvadratnih metara staklenika, a u Bosanskoj Krupi u staklenicima u vlasništvu firme "Agrum". Predavač je bio prof. Omer Kurtović iz Federalnog zavoda za poljoprivredu.

"Ovakav vid edukacije pokazao se izuzetno interesantnim proizvođačima jer mogu u najdirektnijim kontaktima sa iskusnim stručnjacima dobiti sve potrebne informacije u vezi s proizvodnjom pojedinih povrtnih kultura", kazao je Smail Toromanović iz Poljoprivrednog zavoda USK-a.

Pro njegovim riječima, globalno zatopljavanje, uz sve veće poteškoće u poljoprivrednoj proizvodnji na otvorenom, usmjerava proizvođače povrća na proizvodnju u zatvorenom prostoru. Upravo zbog toga, u Zavodu su se odlučili na edukacije ovakve vrste. Višemilionski uvoz raznih povrtnih kultura iz zemalja CEFTE i Evropske unije (EU), te skori ulazak Hrvatske u EU, sasvim sigurno će stvoriti dodatne probleme agrarnom sektoru BiH, rečeno je na predavanju.

Stoga su Udruženje proizvođača povrća USK-a i kantonalni Poljoprivredni zavod uputili zahtjev Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da hitno počne s implementacijom usvojenih 13 aktivnosti iz "Mape puta za olakšavanje izvoza animalnih i biljnih proizvoda iz BiH".