BiH
23

USK najvjerovatnije dobija manjinsku vladu, skupštinsku većinu činit će SDA, SBB, DF i SDP

Piše: M. Ć.
Unsko-sanski kanton danas bi, prema svemu sudeći, trebao dobiti novu, manjinsku vladu koju će podržati predstavnici jedne struje SDA u Skupštini USK, tj. tri zastupnika ove stranke, zatim dva zastupnika SBB-a, četiri zastupnika SDP-a, četiri zastupnika DF-a, te dva zastupnika Laburističke stranke. Na drugoj strani ostaje sedam zastupnika SDA, šest A-SDA i jedan zastupnik SBB-a (Nijaz Kadirić) koji ne podržavaju nikakve nove promjene u Vladi i pozivaju na rad aktuelne Vlade i Skupštine.

Nove političke turbulencije u Unsko-sanskom kantonu nastale su nakon što je sinoć u Bihaću potpisan okvirni koalicioni sporazum za djelovanje između SDA i SBB-a u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

U ime SDA koalicijski sporazum potpisao je Šemsudin Dedić, predsjednik KO SDA USK, a u ime SBB-a Merisa Šušić, predsjednica kluba SBB-a u Skupštini USK.

Dvije stranke ovim sporazumom ulaze u proces rekonstrukcije i imenovanja Vlade USK koja bi do oktobarskih izbora bila manjinska. U oktobru, nakon lokalnih izbora, otvorit će se razgovori sa drugim parlamentarnim strankama o stvaranju stabilne parlamentarne većine, najavljeno je iz dvije stranke.

SDA i SBB na ovaj način, istakli su, potvrđuju opredijeljenost da se traže načini stabilizacije vlasti USK, a posebno nakon rušenja parlamentarne većine izazvane rekonstrukcijom Vlade USK, kako je kazano, u režiji do tada partnerske A-SDA i neodgovornih pojedinaca u Skupštini USK.

Nakon potpisivanja sporazuma, realizacija njegovih odredbi, kako je naglašeno, trebala bi biti potvrđena već na narednoj, tj. današnjoj sjednici Skupštine USK.

Druga strana, pak, prema svemu sudeći, neće popustiti ni milimetra, a pogotovo, kako je najavljeno od pojedinih zastupnika, neće dozvoliti ulazak Laburističke stranke Fikreta Abdića u vlast, kao ni povratak politike Asima Kambera u Skupštinu i Vladu USK.

Šta će se tačno desiti i da li će se ionako složena politička situacija u Krajini dodatno zakomplicirati, mogli bismo doznati već poslije 10:00 sati, kada počinje sjednica Skupštine USK, na kojoj bi se trebalo raspravljati o svim navedenim stvarima.