Iznos od 240.000 KM
0

USIAD dodijelio grantove za unaprjeđenje pravosuđa

SRNA
Američka agencija za razvoj (USAID) je u okviru svog projekta razvoja sektora pravosuđa, članicama Mreže pravde u BiH dodijelila grantove u ukupnom iznosu od 240 000 KM.

Dvanaest nevladinih organizacija i profesionalnih udruženja iz oblasti pravosuđa će pomoć američke vlade iskoristiti za zagovaračke aktivnosti kojima će se osigurati veća efikasnost i transparentnost pravosuđa BiH, saopšteno je iz USAID-a.

Grantovi su dodijeljeni Fondaciji lokalne demokratije i Udruženju žena sudija u BiH za osiguranje bolje primjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, Balkanskoj istraživačkoj mreži u BiH (BIRN) i Udruženju tužilaca u FBiH za osiguranje veće transparentnosti sudova i tužilaštava, te objektivnog medijskog izvještavanja o suđenjima o ratnim zločinima.

Dobitnici granta su i Asocijacija za demokratske inicijative i Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu i to za osiguranje bolje reforme sektora pravde putem njegovog praćenja koje sprovodi Mreža pravde, koristeći se UN mehanizmom Univerzalnog periodičnog pregleda stanja ljudskih prava u zemljama članicama.

Grant je dodijeljen i Udruženju sudija u BiH i Udruženju medijatora u BiH za smanjenje broja zaostalih predmeta u sudovima putem uvođenja obavezne medijacije, te Fondaciji Medija centar i Fondaciji Analitika za direktno uključivanje sudija i tužilaca u obrazovanju javnosti o pravnom sistemu.

Demokratija - organizovanje - napredak iz Prijedora i Centar za informativno-pravnu pomoć iz Zvornika dobili su grant za praćenje rada odabranih tužilaštava u Republici Srpskoj radi ispunjavanja standarda EU po pitanjima kao što su pristup informacijama, strateško planiranje i odlučivanje, te način utroška budžetskih sredstava. 

Dodjeli grantova prisustvovali su predstavnici Ministarstva pravde BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, čime je iniciran dijalog predstavnika nevladinog sektora i državnih institucija o značaju uključivanja organizacija civilnog društva u reformske procese u sektoru pravde. 
Mrežu pravde u BiH čini 57 nevladinih organizacija koje djeluju u oblasti vladavine prava i zaštite ljudskih prava. 

Američka vlada je putem USAID-a do danas obezbijedila gotovo milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.