BiH
0

USAID pomaže bh. općinama

FENA
Američka vlada, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), najavila je danas da će otpravnica poslova Ambasade SAD-a u BiH Judith Cefkin, švedski ambasador Bosse Hedberg i holandski ambasador Karel E.T.I. Vosskühler govoriti sutra u Sarajevu na konferenciji posvećenoj programu vrijednom 30 miliona dolara koji je namijenjen općinama u BiH, a koji ove tri države zajednički finansiraju.

Ovaj program predstavlja drugu fazu američko-švedskog Projekta upravne odgovornosti (GAP) u koji je bilo uloženo 20 miliona dolara, saopćeno je iz USAID-a.

Konferencija će okupiti načelnike 71 općine među kojima će biti i 15 novih općina koje su se pridružile GAP-u.

Projekt GAP pomaže opštinama širom BiH da ojačaju svoje kapacitete i unaprijede nivo usluga koje pružaju građanima.

Prepoznatljiva aktivnost GAP-a je izgradnja šalter sala, koje obezbjeđuju efikasno i transparetno pružanje usluga u ugodnom ambijentu, te osiguravaju da građani budu zadovoljni uslugama dobijenim u općini, čime se povećava njihovo povjerenje u lokalnu vlast i demokratiju.

Od decembra 2005. godine, kada je otvorena prva šalter sala koju je podržao GAP, otvoreno je još 40 moderno opremljenih šalter sala koje koristi 1,5 miliona građana. Šalter sale su, u nekim slučajevima, smanjile vrijeme čekanja za 50 posto. Ukupni broj općina koje učestvuju u projektu GAP popeo se na 71.

Kao jedinstven primjer koordinacije donatora, GAP će i dalje graditi šalter sale, raditi na unapređenju upravljanja budžetom i finansijama, te naprednom urbanističkom planiranju u općinama širom BiH.