Fenomen "budžetskog rasipništva"
4

Uprkos revizorskim izvještajima, iz budžeta uzima koliko ko hoće

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dok građani plaćaju poreze, doprinose, razne vrste taksi i naknada te na taj način pune budžetske kase kako bi imali kvalitetnu javnu uslugu, institucije vlasti tim novcem često ne raspolažu racionalno i namjenski.

Ovo iz godine u godinu bilježe državni, entitetski i revizori Distrikta Brčko. Već osam godina, novac se rasipnički troši, što revizori uredno dokumentiraju. Nažalost, stvari ostaju iste ili se pogoršavaju, a novac poreskih obveznika se i dalje troši bez ikakve kontrole.

"Čini mi se da je dug put od revizorskog izvještaja do tužilaštva. U BiH imamo svojevrstan fenomen zakonitog budžetskog rasipništva. Nedostaju brojni zakonski propisi da bi se javna potrošnja stavila u pravne okvire", kazao je Rusmir Pobrić, koordinator inicijative "Javni novac pod lupom" iu ime Instituta za razvoj mladih KULT.

Dok revizori institucija BiH iz godine u godinu šalju Tužiteljstvu BiH izvještaje koje ocjenjuju negativnim, tužioci kažu da je to "nepregledno more".

Ismeta Dervoz, zastupnica SBB-a u Parlamentu BiH, početkom 2012. godine inicirala je donošnje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija BiH. Iako je u maju te iste godine Zakon usvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nije prošao proceduru u Domu naroda.

"Ja sam tada postavila pitanje da li je to možda nacionalni interes da ne znamo ko nam, kako i na šta troši povjerena sredstva budžetskih korisnika. Ne znam zašto neko ko prihvata odgovornost nije spreman na sankcije za neizvršenje svog rada", kazala je Dervoz na današnjem okruglom stolu "Revizorski izvještaji i pitanje odgovornosti" koji je organizovao Institut za razvoj mladih KULT.

"Revizori sjajno rade svoj posao. Tužiteljstva imaju dovoljno materijala, ali mi nemamo tu kariku između tužiteljstava i onoga ko bi trebao pokrenuti procese. U nekim ranijim razgovorima predlagali smo da i Ured za reviziju institucija BiH ima mogućnost pokretanja krivičnih prijava. To, nažalost, nije usvojeno u našim razgovorima sa Uredom", dodala je Dervoz.

Njen kolega iz Parlamenta BiH i član Komisije za finansije i budžet Mladen Ivanković Lijanović kaže kako su vlade i parlamentarne većine te koje trebaju sankcionirati bahato trošenje budžetskog novca.

"Revizori su jasno naglasaili gdje su propusti i gdje se mogu napraviti poboljšnjanja. Vi nigdje nemate zakonom određeno koje će vozilo voziti predsjednik Predsjedništva BiH, koje predsjedavajući Vijeća ministara, predstavnici parlamentarnih skupština. Normalno, onda se to zloupotrebljava", kaže Lijanović.

Nezavisni revizor Emir Zaimović kaže kako revizori ne rade jalov posao.

"Njemački kancelar Helmut Kohl je smijenjen na bazi revizorskog izvještaja. Kod nas je problem što pet, šet ili sedam osoba uzimaju sebi za pravo da mijenjaju Parlament i upravljaju ovom državom. Ne može neko iz Parlamenta otići kod šefa svoje stranke po mišljenje, vratiti se i kazati kako je to njegovo mišljenje. Kod nas u Parlamentu ne sjede nezavisni ljudi, već oni koji nisu u stanju da urade posao za koji su izbrani", tvrdi revizor Zaimović.