BiH
0

Upriličen prijem predstavnika Vatrogasnog saveza i Gradske uprave

FENA
U Sarajevu je danas upriličen prijem predstavnika Vatrogasnog saveza KS-a i predstavnika Gradske uprave Grada Sarajeva.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Željko Ler istaknuo je značaj vatrogasnih društava za kanton te podsjetio da su vatrogasna društva nebrojeno puta intervenirala na vrijeme i tako spasila veliki broj ljudskih života.

Vatrogasni savez KS-a broji šest društava i to Novi Gard, Novo Sarajevo, Stari Grad, Centar, Tarčin i Ilidža, a Gradska uprava i Gradsko vijeće osiguralo je 10.000 KM za svako društvo. Ova sredstva planirana su u ovogodišnjem budžetu.

Predsjednik Saveza vatrogasaca Tajip Pašić kazao je da su vatrogasci ovog saveza spremni da interveniraju u svim kriznim situacijama, a ne samo u slučaju požara.

Hamdo Karić, pomoćnik gradonačelnika Sarajeva za komunalne poslove, podsjetio je na donošenje novog zakona o zaštiti od požara te kazao da će Gradska uprava aktivno učestvovati u donošenju ovog zakona i predložiti da vatrogasna društva ne budu više definirana kao udruženja građana.

Dogradonačelnik Sarajeva Miroslav Živanović kazao je da je grad Innsburck ponudio da dodijeli Vatrogasnom savezu KS-a dva specijalizirana vozila, ali da ti pregovori još traju.

Predstavnici saveza izrazili su zahvalnost na ovoj finansijskoj pomoći Grada Sarajeva.