BiH
0

Uprava policije FMUP-a: Saradnja i povjerenje građana u funkciji otkrivanja počinitelja krivičnih djela

FENA
Federalna uprava policije je u posljednjih nekoliko dana zahvaljujući saradnji s građanima zadokumentirala više krivičnih djela protiv 27 osoba, osumnjičenih za zloupotrebu položaja ili ovlasti, iznude (reket), lihvarenje (zelenaštvo), prevare, ugrožavanje sigurnosti i zloupotrebu i stavljanje u promet droga.

Na području Tuzlanskog kantona (TK) danas je završena istraga protiv devet osoba osumnjičenih za zloupotrebu položaja ili ovlasti, prevaru u poslovanju, pomaganje i nesavjestan rad u službi čime je od decembra 2003. jedna firma s područja TK-a oštećena za 5.800.000 KM.

U domenu borbe protiv zloupotrebe droga na području FBiH zaplijenjena su dva kilograma heroina i 5.000 tableta ekstazija, a u toku je akcija u Srednjobosanskom kantonu (SBK) u kojoj su slobode lišene dvije osobe kod kojih je pronađena manja količina marihuane i heroina, te oružja. Zbog sumnje da su uključene u nedozvoljenu trgovinu narkoticima u Unsko-sanskom kantonu (USK) su uhapšene dvije osobe.

Saopćeno je to na danas na pres-konferenciji Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (FMUP) kojoj su o ovim i drugim istragama govorili zamjenik direktora Uprave policije FMUP-a Samir Džebo, te načelnici Odjela za ekonomski kriminal i korupciju i Odjela za borbu protiv organiziranog i međukantonalnog kriminala FMUP-a Sakib Kurešepi i Edin Vranj i glasnogovornik Uprave policije Robert Cvrtak.

Istaknuli su kako su sve spomenute istrage otvorene zahvaljujući informacijama dobivenim od građana, te da su rezultat dobre saradnje ostvarene na tom planu.

Iz Uprave policije FMUP-a pozivaju građane da i dalje obavještavaju o svim saznanjima vezanim za sumnjive poslove, te na taj način pomognu u otkrivanju različitih krivičnih djela.

Prema prezentiranim podacima, Federalna uprava policije je od 10. aprila Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo podnijela izvještaj protiv sedam osoba osumnjičenih za lihvarstvo i ugrožavanje sigurnosti, te iznudu, odnosno prevaru.

Istovremeno, na prostoru SBK-a slobode su lišene tri osobe osumnjičene za iznudu, odnosno ugrožavanje sigurnosti.

Uprava policije FMUP-a podnijela je i službeni izvještaj Tužiteljstvu BiH protiv osobe osumnjičene za krivično djelo krijumčarenje osoba.