Neprimjeren govor
40

Uposlenik Predsjedništva BiH izvrijeđao ugledne novinarke, traži se reakcija nadležnih

Piše: Dž. Č.
Sanela Prašović-Gadžo i Arijana Saračević-Helać (Foto: Facebook)
Sanela Prašović-Gadžo i Arijana Saračević-Helać (Foto: Facebook)
Objava na Facebooku u kojoj je zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dženan Selimbegović vrijeđao bh. novinarke naišla je na oštre reakcije javnosti. Međutim, iz ove najviše državne institucije još nisu reagirali zbog Selimbegovićevog neprimjerenog javnog govora.

Selimbegović je na Facebooku prije pet dana izvrijeđao novinarke Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helać napisavši kako su "polovnjače".

Njegov post brzo se našao i na Facebooku Prašović-Gadžo kojoj nije dugo trebalo da pošalje pismo Predsjedništvu BiH s molbom da reagira na Selimbegovićev istup. Pismo je, navodno, danas proslijeđeno članovima Predsjedništva BiH.

"Cijenjeni predsjedavajući Predsjedništva Dragane Čoviću, članovi Predsjedništva BiH Mladene Ivaniću i Bakire Izetbegoviću, kao osoba koja 26 godina radi posao novinara i urednika u Bosni i Hercegovini, od vas kao kolektivnog šefa države očekujem da na najoštriji način sankcionirate ponašanje uposlenika državne institucije, Predsjedništva BiH. Riječ je o zamjeniku sekretara Predsjedništva BiH Dženanu Selimbegoviću koji u javnom prostoru koristi jezik kojim vrijeđa, ponižava i potcjenjuje druge osobe. Takvo ponašanje ne samo da narušava ugled osoba o kojima drsko, primitivno i bezobrazno piše, već nedvojbeno narušava i ugled institucije koju predstavlja i u kojoj radi, a to je u konkretnom slučaju Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Gospodine Čoviću, Vas kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pozivam da javno osudite bahato i primitivno ponašanje uposlenika Predsjedništva BiH te da poduzmete mjere sankcioniranja. Vokabular koji Dženan Selimbegović koristi priliči ulici, a ne najvišoj državnoj instituciji", napisala je, između ostalog, Prašović-Gadžo u pismu u kojem podsjeća kako su ona i Saračević-Helać kao novinarke provele rat u BiH u rovovima zajedno s borcima.

S druge strane, Saračević-Helać nam je kratko i jasno kazala kako ne želi ništa komentarisati. Ona nije tražila nikakvu reakciju iz Predsjedništva BiH povodom Selimbegovićevog komentara.

Udruženje BH novinari danas je također uputilo pismo Sekretarijatu Predsjedništva BiH u kojem traži reakciju povodom istupa Selimbegovića. Generalna sekretarka ovog Udruženja Borka Rudić govori nam kako se svi u BiH moraju ozbiljno zapitati kakve nam osobe rade u državnim institucijama kad potpuno slobodno i javno dijele uvredljive stavove koji su, kako kaže, u suprotnosti sa zakonom i vrijednostima demokratskog društva.

"Nadam se da u Sekretarijatu Predsjedništva BiH postoji neki etički kodeks ponašanja uposlenika u javnom komunikacijskom prostoru. Očekujem da će provesti neku proceduru. Facebook je javni komunikacijski prostor i javni zvaničnici moraju voditi računa na koji način iznose svoje stavove te da li se pri tome koriste neprimjerenim jezikom", kazala nam je Rudić.

Ona dalje dodaje kako je problematično što se negativni i neprimjereni komentari javnih zvaničnika po Facebooku dešavaju sve češće.

"Ovo je problem cijelog bh. društva, a ne samo novinara ili udruženja za borbu ženskih prava. Javni zvaničnici ponižavaju osobe, koriste huškački govor, a često i govor mržnje. Nijedna osoba u javnom prostoru ne bi se trebala koristiti takvom terminologijom, a sve dok neko ne bude sankcioniran zbog takvog ponašanja, plašim se da mi nećemo imati neku drugačiju praksu", naglasila je Rudić.

Federalni zastupnik Dennis Gratz traži provođenje unutrašnje istrage u Predsjedništvu BiH o širenju govora mržnje pojedinih zaposlenika i savjetnika u kabinetu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Gratz smatra da se konačno moraju zaustaviti negativne kampanje koje, bez interesa za državu, provode na društvenim mrežama aktivisti SDA i Izetbegovićevi savjetnici te da oni nemaju veze sa 'odnosima s javnošću', već s amaterskim i diletantskim odnosom prema funkciji savjetnika u kabinetu člana Predsjedništva.

"Prije svega, oni su govor mržnje i kampanje javnog linča novinara i novinarki provodili i provode za vrijeme radnog vremena sa svojih radnih mjesta u Predsjedništvu. Dakle, građani Bosne i Hercegovine plaćaju da neki pojedinci pišu statuse i komentare po društvenim mrežama. Ako im je to stvarno posao, neka član Predsjedništva izađe pred javnost i kaže: 'Da, ja sam im povjerio - kao zadatak koji su jedino sposobni obavljati - da komentarišu na Facebooku društvene događaje i napadaju javne djelatnike, novinare i neistomišljenike'. Pa neka onda javnost prosuđuje o Izetbegoviću. Ako to nije slučaj, onda se nadam da će član Predsjedništva Bakir Izetbegović sam pokrenuti istragu i tražiti utvrđivanje odgovornosti. Nevjerovatno je da on trpi da mu par savjetnika pravi toliku štetu u javnosti. Iza Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar-Kitarović stoji tim profesionalaca koji nam kontinuirano nameću teme od kojih se mi moramo kao 'braniti', umjesto da mi postavljamo pitanja i tražimo odgovore. Ja kao građanin BiH smatram da našoj državi šteti loš kabinet člana Predsjedništva, koji umjesto da ovih dana pažljivo radi na porukama koje naša zemlja šalje nakon presuda u Hagu, odlučuje da je bitnije za zemlju vrijeđati i provocirati neovisne medije i novinare", naveo je Gratz u saopćenju.

Selimbegović je izbrisao spornu objavu s Facebooka, ali brojni korisnici ove društvene mreže podijelili su screenshot njegovog posta kako bi ukazali na vokabular uposlenika Predsjedništva BiH koji, kako je napisala i Prašović-Gadžo, više priliči ulici nego državnoj instituciji.