Korak upozorenja
0

Uposlenici u pravosuđu Republike Srpske štrajkovali zbog niskih plata

S. Š.
Foto: BN
Foto: BN
Uposlenici u pravosudnim institucijama Republike Srpske danas su održali jednosatni štrajk, kao upozorenje i znak iskazivanja nezadovoljstvo uslovima rada.

Riječ je o uposlenicima u sudovima, tužilaštvima, kazneno-popravnim zavodima, sudskoj policiji i pravobranilaštvu RS-a.

Naime, kako su saopćili danas, od entitetske vlade t5raže povećanje plata, navodeći da je to samo ono što im i sljeduje sporazumom koji je postignut ranije tokom ove godine.

Danijela Božić, predsjednica Sindikalne organizacije Okružnog suda u Banjoj Luci, istaknula je kako oni smatraju da su administrativni radnici "diskriminisani" u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija, kada je riječ o pitanju naknade za topli obrok, naknade za minuli staž i naknade za regres.

Inače, ovo nije prvi štrajk i javno iskazano nezadovoljstvo uposlenika u javnim institucijama u RS-u. Krajem septembra šest sindikata zaposlenih u javnoj upravi, zdravstvu, unutrašnjim poslovima i pravosuđu protestnom šetnjom u Banja Luci zatražilo je od Vlade Republike Srpske povećanje plata.

Tada su sa protesta poručili da je sa Vladom RS dogovoreno povećanje plata za oko 55.000 radnika u prosjeku za oko 160 maraka (80 eura). Iz Vlade RS-a su više puta ponovili da novca trenutno nema.