Nisu glasali za nju
46

Uposlenici OŠ "Kovačići" se protive imenovanju direktorice po želji ministarstva

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sarajevska Osnovna škola "Kovačići" trebala bi dobiti novu direktoricu, a čije će imenovanje na sjednici potvrditi Vlada Kantona Sarajevo (KS). Tim povodom su se redakciji portala Klix.ba javili nezadovoljni uposlenici ove obrazovne ustanove.

Kako su naveli, na sutrašnjoj sjednici Vlade KS pred ministrima će se naći ime koje je prijedlog resornog ministarstva i nema podršku uposlenika škole.

No, krenimo redom. Prije dva mjeseca je poništena konkursna procedura za izbor direktora OŠ "Kovačići" jer se na konkurs prijavila samo jedna kandidatkinja – Fahreta Sijerčić koja je dobila 28 glasova uposlenika škole.

Zbog nedovoljnog broja glasova konkursna procedura je poništena te je raspisana nova.

Međutim, ovaj put se prijavljuju četiri kandidata. Najviše glasova je dobila Dijana Cikanović Plakalović, tačnije 54. Fahreta Sijerčić je dobila 19 glasova, dok dva kandidata nisu dobila nijedan glas.

Uposlenici ove škole tvrde da su se ta dva kandidata prijavila iz razloga da konkursna procedura ne bude poništena te su, prema njihovim tvrdnjama, pozvali kolege da umjesto za njih glasaju za kolegicu Sijerčić.

Uprkos rezultatima glasanja, uposlenici kažu da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje insistira da nova direktorica bude Fahreta Sijerčić te tvrde da je resorna ministrica Naida Hota Muminović dala njoj glas te će ona biti predložena na sjednici Vlade KS.

"Poražavajuće i uvredljivo je to da učiteljima, nastavnicima, psiholozima pa i svim ostalim uposlenicima, kojima s punim povjerenjem prepuštate odgoj, obrazovanje i ocjenjivanje uspjeha vaše djece, a ne dajete za pravo da mogu procijeniti kompetencije kandidata i u skladu s tim birati direktora škole. Od izuzetne važnosti je naglasiti da je na prvom izboru za direktora jedini kandidat bila kolegica Fahreta Sijerčić i da smo većinskim brojem glasova odlučili da ne želimo kolegicu na toj funkciji", navode uposlenici ove škole u pismu upućenom redakciji portala Klix.ba.

Dodaju da Cikanović Plakalović, koja je dobila 54 glasa, od početka školske godine obnaša funkciju pomoćnice direktora te je upućena u svakodnevne izazove odgojno-obrazovnog procesa u ovoj školi.

"Vjerujemo da bi njenim izborom na funkciju direktora, na što bezbolniji način i na zadovoljstvo većine uposlenika, škola nastavila sa dosadašnjom dobrom praksom i tradicijom, bez većeg uticaja na klimu u kolektivu i postojeće pozitivne međuljudske odnose", ističu.

Međutim, za kandidatkinju Sijerčić su, kako saznajemo, glasali predstavnici Vijeća roditelja ove škole, općinski načelnik Hasan Tanović i ministrica Naida Hota Muminović.

Prošle sedmice smo se obratili resornom ministarstvu s upitom na ovu temu, ali odgovor još nismo dobili.

Kada dobijemo odgovor Ministarstva odgoja i obrazovanja KS o navodima uposlenika OŠ Kovačići isti ćemo naknadno objaviti.