Dugogodišnji problem
206

Uništene fontane, šetnica i spomen-obilježja u Zenici još uvijek čekaju bolje dane

Piše: E. M.
Fontana ispred zgrade Gradske uprave (Foto: E. M./Klix.ba)
Kameni spavač (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Grad Zenica je u proteklom periodu modernizacijom saobraćajnica promijenila svoj identitet i izgled. Međutim, ono što godinama građani ovog grada gledaju jesu tragovi demonstracija iz 2014. godine ispred zgrade Gradske uprave i vandalizam na spomen-obilježju Kameni spavač.

Prije nešto više od tri godine u jeku demonstracija širom Bosne i Hercegovine, pa i u Zenici, nezadovoljni građani su ispred Gradske uprave u Zenici demolirali fontanu koja od tada na Trgu Bosne i Hercegovine stoji netaknuta. U neposrednoj blizini godinama je i Gradska kafana za koju je nedavno izabran idejni projekt, a dalji planovi o njenoj sanaciji i oživljavanju bit će realizirani u narednom periodu.

Vršilac dužnosti pomoćnika gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Sabira Helvida je u razgovoru za Klix.ba izjavila kako će u narednom periodu zajedno s rekonstrukcijom Gradske kafane biti rekonstruisan i Trg Bosne i Hercegovine u sklopu kojeg je i fontana.

"U sklopu projekta Gradska kafana planirano je rješavanje ovog pitanja na način da se da prijedlog rješenja reprezentativnijeg elementa vode u javnom prostoru te njegovo uvezivanje s trgom ispred Bosanskog narodnog pozorišta", kazala je Helvida.

Osim fontane, nepoznati vandali su u decembru 2010. godine oštetili centralno spomen-obilježje "Kameni spavač", u centru Zenice. Oštećenja na spomeniku šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata, koji simbolizira rijeku i život, izrađenom od stakla i na kojem se nalaze imena 924 poginula branitelja i stotinjak civilnih žrtava rata, vidljiva su i danas.

Razbijena staklena ploha nikada nije zamijenjena, za prvi dan Bajrama radnici komunalnog preduzeća Alba Zenica razbili su i staklenu površinu na podu, a fontana već dugo nije u funkciji.

"Nakon završene izgradnje centralnog spomen-obilježja 'Kameni spavač', ova služba nikada nije preuzela održavanje istog. S obzirom na to da su evidentirana velika oštećenja na pojedinim dijelovima navedenog centralnog spomen obilježja, ova služba će planirati sredstva za narednu budžetsku godinu za poslove održavanja spomenika. Poslovi koji se redovno izvode na Kamenom spavaču su poslovi održavanja komunalne higijene i održavanja zelenih površina, koje izvodi komunalno preduzeće Alba Zenica s kojim imamo sklopljen Ugovor", dodala je Helvida.

Inspekcija je nakon oštećenja staklene ploče na podu izdala rješenje preduzeću Alba koje je do nabavke nove podloge dalo improvizovano rješenje.

Nedaleko od spomen-obilježja "Kameni spavač" nalazi se i zenički korzo koji obuhvata Titovu ulicu u kojoj su kamene ploče bile svakodnevni kamen spoticanja Zeničana koji koriste ovu ulicu. Njena sanacija počela je ovih dana, a vrijednost radova iznosi 7.000 KM.